Angel Tîlvăr susține că serviciul militar obligatoriu nu va fi reintrodus în România
Într-un interviu televizat, duminică, 10 martie, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a reiterat faptul că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România nu este o opțiune luată în calcul.
Conform ministrului, în prezent, în România este în vigoare un program de voluntariat. El este destinat celor interesați să obțină pregătire militară la cerere.
Acest program presupune o perioadă de patru luni de antrenament. În plus, participanții sunt recompensați cu echivalentul a trei salarii brute pe economie pentru această perioadă.
„V-am spus și repet nu se pune această problemă. Armata nu este obligatorie și după cum știți există un proiect referitor la serviciul militarilor voluntari în termen care va reglementa și posibilitatea celor care doresc să aibă o pregătire militară din diferite motive.
E vorba de o perioadă care să fie de până la patru luni, să cuprindă oameni cu vârsta între 18 și 35 de ani, pe perioada în care vor face această pregătire vor avea o indemnizație, li se asigură elementele care țin de cazare, de hrană, de echipare, iar la sfârșitul acestei perioade o să primească un cuantum de trei salarii brute medii pe economie”, a explicat Angel Tîlvăr.
Ministrul a fost întrebat dacă există discuții la nivelul șefilor de armată din alte țări despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Există o tendință la nivel mondial pe această temă?
Totodată, Angel Tîlvăr a fost întrebat dacă alta ar fi fost situația în România, dacă nu ar fi fost an electoral.
„Eu am spus acest lucru înaintea anului electoral, încă de când am preluat mandatul am spus că în perioada asta această problemă nu se pune, punct”, a adăugat el, pentru Digi24.
Generalul Gheorghiță Vlad a venit cu propunerea serviciului militar voluntar
După ce generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a propus introducerea unui serviciu militar voluntar, dezbaterea cu privire la stagiul militar a fost reactivată.
Propunerea constă în crearea unei oportunități pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care sunt interesați să își dedice timpul în slujba armatei.
El a evidențiat importanța găsirii instrumentelor necesare pentru a asigura că avem o populație pregătită din punct de vedere militar.
„Este un moment T zero, în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a declarat acesta.