Generalul-locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă (AORR), propune o abordare voluntară în pregătirea premilitară pentru tinerii români, în locul obligativității, subliniind avantajele acestei forme de instruire.

Pregătirea militară, adaptată la mentalitatea actuală a tinerilor

Într-un interviu acordat pentru Playtech, Bălăceanu a evidențiat importanța adaptării la mentalitatea actuală a tinerilor, sugerând introducerea unor ore de educație fizică cu caracter utilitar în cadrul liceelor, similare cu cele necesare în recrutarea militară.

„Tinerele generații au o altă mentalitate. Ele îmbrățișează mai ușor anumite lucruri. Ăsta e și motivul pentru care cred că, dacă la liceu s-ar propune organizarea anumitor ore de educație fizică, sub supravegherea profesorului de sport, în care ar fi incluse anumite exerciții, dar și un traseu utilitar aplicativ asemănător cu cel la care sunt supuși astăzi cei ce doresc să intre în rândurile armatei, rata de eșec la probele fizice ar putea scădea esențial”, a declarat președintele AORR pentru sursa citată.

armata română
SURSĂ FOTO: MApN

Propunerea sa se axează pe pregătirea premilitară voluntară, care ar putea fi integrată în educația fizică școlară și ar include exerciții și trasee aplicative. Argumentând necesitatea acestei abordări, Bălăceanu subliniază că astfel s-ar putea reduce rata de eșec la probele fizice pentru recrutarea militară.

Generalul-locotenent în rezervă a evidențiat și provocările actuale ale recrutării militare, menționând că aproximativ 30% dintre candidați nu trec testele fizice, testele de traseu sau testele psihice.

„Nu am ajuns în stadiul în care numărul candidaților să fie sub cel al numărului de locuri scoase la concurs. După calculul meu, anul acesta au fost circa 6.500 de candidați pentru aproximativ 5.000 de locuri. Mai multe decât cele de anul trecut. Dar în 2024, circa 30% dintre cei care s-au înscris la concurs au picat fie testele fizice, fie la proba de traseu, fie testele psihice. Asta ne arată unde avem de lucrat ca societate”, adaugă Virgil Bălăceanu.

În acest context, Bălăceanu a subliniat existența unui proiect de lege care vizează pregătirea premilitară a tinerilor, însă acesta se află încă în discuție în Parlamentul României.

Există numeroase beneficii pentru pregătirea premilitară

El a evidențiat multiplele avantaje pentru pregătirea premilitară, cum ar fi lecțiile de autoapărare, orientarea în spațiu, acordarea primului ajutor și alte aptitudini utile în viața de zi cu zi. Propunând organizarea de tabere în acest sens, Bălăceanu a sugerat implicarea Ministerului Apărării și a Ministerului Educației pentru sprijinirea acestei inițiative.

„Pregătirea premilitară voluntară se poate bucura de un mare succes, dacă vom ști să le-o prezentăm celor din jur. În cadrul ei se pot învăța o serie de lucruri care-ți pot oferi oricând sprijin în viață. Fiindcă nu trebuie să ne gândim doar la condiții de război, atunci când vorbim despre așa ceva.

Spre exemplu, poți învăța în cadrul unei asemenea pregătiri cum să te aperi de diverse persoane, prin lecțiile de autoapărare incluse. Poți să înveți să te orientezi în spațiu, cu sau fără busolă. Cine știe când mergi în excursie și să-și prindă bine așa ceva.

Sau să oferi primul ajutor cuiva care are nevoie de așa ceva, fiindcă situații de acest gen sunt imprevizibile. Sau să înveți să te camuflezi, repet nu în scop militar, ci pentru a te proteja de anumite mamifere sălbatice de dimensiuni medii sau să urmărești anumite păsări sau animale în viața lor de zi cu zi”, explică fostul miliar.

În final, generalul-locotenent în rezervă a subliniat că succesul unei astfel de pregătiri ar fi asigurat prin asigurarea de către stat a echipamentului, hranei și cazării necesare, sugerând inclusiv sesiuni de trageri la țintă cu arme de calibru redus pentru o experiență completă.