Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu

Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu, a anunțat președintele statului, Aleksandar Vučić. Începând cu data de 6 septembrie 2024, toți bărbații din țara vecină vor trebui să facă 75 de zile de pregătire militară. Femeile, în schimb, vor putea alege dacă participă sau nu.  Președintele Serbiei a explicat că această decizie a fost discutată cu oficialii militari și că serviciul militar obligatoriu ar putea reveni în cel mult un an. Se renovează cazărmi în toată țara, unde se vor desfășura majoritatea celor 75 de zile de instrucție militară.

Momentan, Serbia nu vrea să devină țară membră NATO, preferând să rămână neutră din punct de vedere militar, însă are legături strânse cu Rusia și folosește echipamente militare moderne, cum ar fi sistemele de apărare antiaeriană Pantsir-S1.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić (SURSA FOTO: Dreamstime)

De ce tot mai multe state europene anunță reintroducerea serviciului militar obligatoriu?

După ce războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, iar conflictul militar dintre Israel și Hamas amenință să se răspândească în tot Orientul Mijlociu, țările europene au luat în considerare reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Belgradul, Zagreb și Pristina au anunțat revenirea serviciului militar obligatoriu, iar la Paris și Berlin se discută același subiect.

Igor Novaković, director executiv al Centrului pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, consideră că războiul din Ucraina a schimbat clar percepția armatei. Potrivit spuselor sale, serviciul militar obligatoriu este din nou interesant din cauza umplerii cadrelor militare pentru că, de ani de zile, mulți oameni părăsesc armata profesionistă.

„Acest conflict a arătat că esența întregului război este în numărul de armate și artilerie. Cred că toată lumea a înțeles că este nevoie de personal instruit, pentru că dacă nu ai forțe terestre sau, după cum se spune, cizme la sol , întrebarea este dacă te poți apăra într-un război ipotetic.

Este evident o problemă, pentru că nu este suficient ca salariile să fie bune și asigurate, dar ar trebui să li se ofere și acelor oameni o carieră specifică, ceea ce probabil a fost problematic”, a spus el în cadrul unui interviu acordat pentru BBC.

Cum au evoluat lucrurile în Serbia?

La începutul acestui an, Ministerul Apărării din Serbia și Statul Major al Armatei Sârbe au depus o inițiativă oficială privind reluarea serviciului militar, care a fost suspendată în anul 2011. La acea vreme, se dorea ca serviciul militar obligatoriu să dureze patru luni, iar armata profesionistă va fi păstrată ca coloana vertebrală a apărării țării vecine.

Tot atunci, ofițerii militari de vârf din Serbia i-au prezentat președintelui Serbiei motivele reîntoarcerii serviciului militar obligatoriu. Șeful statului a considerat atunci că este necesar să se îndeplinească multe condiții financiare, logistice și de altă natură.

„Ar trebui să-mi trimită toate propunerile până la 1 mai. După aceea, mă voi întâlni cu cabinetul militar, cu Statul Major și cu Guvernul Serbiei și voi vedea. Dacă există o decizie pozitivă, aceasta va merge în fața adunării”, spunea el în luna ianuarie.

Guvernul de la Belgrad le-a explicat sârbilor că serviciul militar este util pentru societate și pentru țară, că nimeni nu se pregătește de război și că nicio țară nu își poate umple rândurile doar cu soldați profesioniști.