Letonia a anunțat, marți, că intenţionează oficial să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Decizia vine drept reacţie la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, lansat încă din luna februarie.

Armata redevine obligatorie în Letonia! Undă de șoc la nivel european

Guvernul ţării baltice, care este membră a UE şi NATO, a transmis marți, 6 septembrie, o propunere prezentată de Ministerul Apărării. În curând, va fi elaborat un proiect de lege în acest sens. Potrivit noilor măsuri, serviciul militar urmează să fie introdus de anul viitor, din 2023. Practic, vizați sunt bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, ce urmează să fie înrolaţi.

Totuși, iniţial înscrierea se va face pe bază de voluntariat, însă ulterior şi în mod obligatoriu. De asemenea, femeile din aceeaşi grupă de vârstă vor putea să se înroleze ca voluntari pentru o pregătire militară de 11 luni. Proiectul de lege urmează să fie supus aprobării Parlamentului în perioada imediat următoare.

Letonia, care are graniţe cu Rusia şi Belarus, a eliminat serviciul militar obligatoriu în 2007 şi a transformat forţele sale militare într-o armată profesionistă susţinută de o forţă formată din voluntari.

Armata din Letonia număra 5.310 de persoane în serviciu în 2015

În timpul Revoluției Ruse, Letonia și Estonia s-au unit în ducatul baltic unit sub conducerea Imperiului German și-au declarat independența față de Imperiul Rus și au luptat cu Armata Roșie cu ajutorul Baltische Landeswehr .

Conceptul de apărare leton se bazează pe modelul suedez-finlandez al unei forțe de reacție rapidă care cuprinde o structură de mobilizare și un mic nucleu de personal militar profesionist. Forțele armate constau din infanterie motorizată, forța aeriană și forțele navale. Puterea lor totală este de 5.310 bărbați. Zemessardze sau Garda Națională, este o formațiune paramilitară autonomă cu 7.850 de voluntari.

Letonia a trecut recent la armata profesionistă: ultimii recruți necesari pentru a efectua serviciul militar au fost cei din clasa din 2005, iar ultimii 84 de recruți au fost readuși la viața civilă pe 23 noiembrie 2006. Din ianuarie 2007 de, armata letonă este formată exclusiv din profesioniști sub contract. Cheltuielile militare au crescut în ultimii ani și au reprezentat 1,65% din bugetul de stat în 2006.

Letonia cooperează cu Estonia și Lituania în Batalionul Baltic de Infanterie Mixtă BALTBAT și Naval Wing BALTRON pentru operațiuni de menținere a păcii. Din 29 martie 2004, Letonia a aderat oficial la NATO. Aceasta a preluat supravegherea și protecția spațiului aerian leton, pe care forțele armate ale țării nu le pot asigura.