Vestea momentului pentru toată România! Aproximativ 600 de militari români și aliați iau parte, săptămâna aceasta, la exercițiul multinațional „Dacian Strike 23” (DAST23). Acesta are loc în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din județul Galați.

La pregătirea DAST23, exercițiu planificat și condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, participă, în principal, capabilități ale Comandamentului Multinațional de Brigadă Sud-Est, Brigăzii 1 Luptă (SUA), Diviziei 10 Vânători de Munte (SUA), Grupului de Luptă NATO din România, Brigăzii de Informații Militare și Batalionului 52 LAROM.

„Dacian Strike 23” are loc în perioada 12 – 16 iunie

La exercițiu sunt prezente forțe și mijloace ale Forțelor Aeriene Române (IAR 99 Șoim, IAR 330 Puma Socat și IAR 330 în configurație MEDEVAC), Forțelor Aeriene Italiene (Eurofighter Typhoon EF2000), respectiv din Poligonul de antrenament Novo Selo/Bulgaria și Grupul de Luptă NATO din Bulgaria.

DAST23, care are loc în perioada 12 – 16 iunie, face parte din seria de exerciții „Dacian Strike”, fiind la prima iterație din 2023.

Exercițiu de comandament de tip joint cu trupe în teren

Acesta este un exercițiu de comandament de tip joint (întrunit) cu trupe în teren, care urmărește antrenarea și validarea echipei de conducere a focului întrunit a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est în exercitarea controlului spațiului de luptă aerian și terestru din responsabilitate, prin integrarea tuturor elementelor și structurilor de tragere din compunere.

De luni a început și cel mai amplu exercițiu militar aerian al NATO. Acesta va dura până la data de 23 iunie. Este vorba de „Air Defender 23”, care este coordonat de Germania. Exercițiul are ca scop principal demonstrarea unității membrilor NATO în fața potențialelor amenințări, în special din partea Rusiei.

Cel mai amplu exercițiu militar aerian al NATO coordonat de Germania

Exercițiul se va desfășura până la data de 23 iunie și va implica aproximativ 250 de avioane militare din 25 de state membre NATO și partenere. Printre acestea se numără Japonia, dar și Suedia, țară candidată la aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

Până la 10.000 de persoane vor lua parte la acest exerciţiu menit să consolideze interoperabilitatea şi protecţia împotriva dronelor şi rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra oraşelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO.

Exerciţiul a fost conceput în 2018, parţial ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, deşi nu vizează în mod specific pe cineva, a declarat generalul Ingo Gerhartz, şeful Forţele Aeriene Germane, în timpul prezentării exerciţiului.

Exerciţiul va include pregătire operaţională şi tactică, în principal în Germania, dar şi în Cehia, Estonia şi Letonia. Cancelarul Olaf Scholz va vizita vineri piloţii la baza de pe aerodromul Schleswig-Jagel din nordul Germaniei.