Un total de 300 de militari români, alături de 50 de militari din diferite țări, printre care SUA și Turcia, participă la un exercițiu maritim în districtele adiacente litoralului românesc al Mării Negre și în portul militar Constanța. Exercițiul este programat să continue până la sfârșitul acestei luni.
Într-un comunicat de presă recent, Forțele Navale Române au anunțat începerea celei de-a 13-a ediții a exercițiului multinațional denumit „Eurasian Partnership MCM DIVE”. Acest exercițiu se va desfășura în perioada 19-30 iunie și va avea loc în districtele maritime adiacente litoralului românesc al Mării Negre, precum și în portul militar Constanța.
EP MCM DIVE 23 contribuie la creșterea nivelului de instruire în domeniile de luptă împotriva dispozitivelor explozive improvizate şi contra minelor
Exercițiul, condus de Centrul 39 Scafandri, implică participarea a peste 300 de militari români și a 50 de militari străini din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii și Turcia.
“Exerciţiul «EP MCM DIVE 23» contribuie la creşterea nivelului de instruire în domeniile de luptă împotriva dispozitivelor explozive improvizate şi contra minelor, precum şi la consolidarea interoperabilităţii dintre forţele participante. Totodată, desfăşurarea exerciţiului are rolul de a dezvolta relaţiile dintre Forţele Navale Române şi militarii forţelor navale şi gărzilor de coastă implicate în activităţile de instruire conduse de Centrul de Scafandri din Constanţa”, au transmis Forţele Navale.
Navele cu care participă Forțele Navale Române la EP MCM DIVE 23
La exercițiul „EP MCM DIVE 23”, Forțele Navale Române participă cu nava de minare și plasă 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”, dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, nava maritimă de sprijin și intervenție cu scafandri „Grozavul”, nava rapidă de scufundări „Venus”, două remorchere radar și portuare, două ambarcațiuni rapide de tip RHIB, un centru de analiză și evaluare a datelor de acțiune minieră, o echipă de meteorologie și oceanografie (METOC), două detașamente de scafandri de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal), un detașament de scafandri de mare adâncime, o echipă de poliție militară și un elicopter IAR-330 Puma Naval, în timp ce Forțele Aeriene Române participă cu un elicopter MEDEVAC de la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, un elicopter IAR-330 și două aeronave IAR-99.
Astăzi, exercițiul multinațional „Eurasian Partnership MCM DIVE 23” a început cu o ceremonie de deschidere desfășurată în portul militar Constanța. Contraamiralul Auraș-Liviu Coman, adjunctul șefului Statului Major al Forțelor Navale, a onorat evenimentul cu prezența.