Programe majore de modernizare și achiziție

Războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei a marcat un punct de cotitură pentru Europa Centrală și de Est în multe domenii. Regiunea nu mai este capabilă să își mențină rolul de punte între Europa de Vest și Rusia, pe care l-a avut timp de decenii întregi.

În schimb, țările care alcătuiesc flancul estic al NATO au demarat programe majore de modernizare și de achiziție de arme și încearcă să devină gardieni ai descurajării militare a Europei. În cursa înarmărilor declanșată de agresiunea rusă în Europa, regiunea a luat avânt și, deși Polonia se află în centrul atenției în acest sens, și România face eforturi serioase pentru a-și ridica la un nivel mai ridicat nivelul de apărare.

Cu un program de achiziții de arme pe scară largă și o cooperare mai strânsă cu SUA, România ar deveni unul dintre cele mai puternice bastioane de pe flancul estic al NATO, potrivit Hungarian Conservative.

La începutul lunii aprilie, Parlamentul României a aprobat cinci programe de achiziții de armament pentru Comisia mixtă de apărare a Ministerului Apărării din România, cu un buget de cheltuieli cumulat de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Zeci de sisteme de apărare aeriană

Cea mai mare achiziție este pentru 41 de sisteme de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD /VSHORAD), în valoare de 4,2 milioane de dolari. Forțele Aeriene vor primi 16 baterii, iar trupele terestre 25 de baterii. Proiectul va fi realizat în două etape, prima dintre ele urmând să se desfășoare din acest an până în 2031.

De asemenea, ministerul Apărării intenționează să cheltuiască 2,995 miliarde de euro pentru achiziționarea a 298 de vehicule blindate de luptă cu șenile, dintre care 246 vor ajunge în următorii patru ani. Programul de achiziții, cu un buget de 1,923 miliarde de dolari, ar urma să doteze cinci batalioane de trupe terestre cu câte un tun autopropulsat de calibru 155 mm NATO.

De asemenea, urmează și achiziționarea a 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune și ghidare radar AIM-120 AMRAAM pentru avioanele de luptă F-16 ale Forțelor sale aeriene, printr-un acord interguvernamental cu Statele Unite, în valoare de 372 milioane de dolari. Acordul va include, de asemenea, achiziționarea a 299 de rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune, ghidate prin infraroșu, AIM-9X SIDEWINDER, în valoare de 239 de milioane de dolari.

Peste 40 de programe sunt în derulare

Generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale de Armament a Ministerului Apărării, a vorbit despre ce programe de achiziții sunt în desfășurare.

„În ceea ce privește programele de echipament, vorbim de 40-50 de programe. Adică, dacă vorbim de achiziții și contracte în derulare, vorbim de 40 de programe care sunt în derulare în același timp: programe ale căror contracte sunt în derulare, programe care sunt în faza de achiziție și altele care fie așteaptă aprobări suplimentare după aprobarea prealabilă a Parlamentului României, fie au fost aprobate și așteaptă să înceapă faza de achiziție”, a spus el.