Armata Română se pregăteşte să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia

Potrivit unor documente recente de la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, liderii Armatei Române analizează foarte serios posibilitatea intervenţiei cu trupe atâta pe teritoriul ţării noastre, cât şi în afara acestuia.

“Având în vedere evoluțiile din mediul de securitate internațional, precum și diversitatea situațiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul național de apărare cu autovehicule tactice blindate de tip ușor performante, care să ofere capabilități sporite, specifice atât războiului clasic, cât și războiului neconvențional”, se arată într-un document al MApN citat de Profit.ro.

Licitaţie pentru mai bine de 1.000 de autovehicule tactice blindate

Astfel, Ministerul Apărării îşi doreşte demararea unei proceduri de licitaţie pentru cumpărarea a peste 1.000 de autovehicule tactice blindate de tip uşor. Contractul ar urma să se întindă pe o perioadă de cinci ani, între 2022 şi 2027, valoarea acestuia urmând să fie de circa 3,7 miliarde de lei plus TVA.

Ţara noastră şi-a asumat în faţa aliaţilor NATO că va urma un astfel de program de înzestrare al Armatei, iar totul a fost aprobat de către Parlamentul României în luna februarie a acestui an şi de CSAT în luna mai.

Licitaţia va viza achiziţionarea a 1.059 de autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU), în mai multe configurații: pentru transport personal (varianta de bază), pentru cercetare, cu turelă decomandată, cu instalații portabile de lansare de rachete de tip SPIKE Long Range, pentru tractare aruncătoare cu calibru de 120 mm, cu aruncătoare de calibru de 81 mm, pentru cercetare CBRM, pentru cercetare de geniu și pentru evacuarea răniților.

România trebuie să deţină, pe teritoriul naţional, capacităţi de fabricare, integrare, testare și mentenanță de autovehicule tactice blindate ușoare

Cele mai multe autovehicule tactice, respectiv 881, vor intra în dotarea Statului Major al Forţelor Terestre, restul urmând să ajungă la Statul Major al Forţelor Aeriene, Statul Major al Forţelor Navale, Comandamentul Logistric Întrunit, Statul Major al Apărării/Conducere Strategică şi Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Documentul MApN mai menţionează faptul că, în contextul acestei achiziţii de echipament militar, reprezintă un interes de securitate esențial pentru statul român construirea sau consolidarea pe teritoriul național a unor capacități de fabricare, integrare, testare și mentenanță de autovehicule tactice blindate ușoare, pentru asigurarea securității aprovizionării, pe timp de pace, dar mai ales pe timp de criză și război.