Armata Română a dislocat aproximativ 600 de militari

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul Șefului Statului Major al Apărării României, a venit cu detalii în ceea ce privește securitate în nordul Dobrogei și măsurile luate de Armata Română pentru apărarea teritoriului său.

Acesta a dezvăluit că aproximativ 600 de militari sunt dislocați în această zonă și că sistemele antiaeriene au fost activate și sunt gata pentru utilizare.

„Am decis să dislocăm aproximativ 600 de soldați pentru a ne întări linia de apărarea în partea de nord a Dobrogei. De asemenea, am activat sistemele de apărare. Am discutat și cu partenerii și aliații pentru a găsi o soluție de a ne opune agresiunii Rusiei”, a declarat Gheorghiță Vlad.

În același timp, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a construit pentru locuitorii din zonă din cauza dronelor ruseşti care atacă infrastructura porturilor ucrainene de la Dunăre. Gheorghiţă Vlad, a precizat că adăposturi similare celor din Plauru pot fi construite în toate comunităţile de la graniţa româno-ucraineană, dacă autorităţile locale oferă sprijin cu acest scop.

Vor fi dislocate capabilități suplimentare

Locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiţă Vlad, declara săptămâna aceasta că Armata Română și-a propus dislocarea de capabilități suplimentare. Este vorba despre capabilităţi suplimentare de supraveghere, observare electronică şi vizuală pentru ca acoperirea de pe teren să fie 100%.

El a subliniat că militarii se vor asigura „tot ceea ce zboară, intră sau iese în acest spaţiu aerian, terestru, naval să fie asigurat şi să fie sub control”. Cu toate acestea, Gheorghiţă Vlad a punctat că „nu există nicio ţară din lume care să asigure o protecţie 100% a graniţelor”.

„Nu există nicio ţară din lume care să asigure o protecţie 100% a graniţelor, nici din punct de vedere electronic, dar nici prin mijloace fizice, dar ne concentrăm pe direcţiile principale de vulnerabilitate şi ne dorim şi încercăm să eliminăm toate eventualele pericole care se abat asupra României.

Suntem într-o zonă de conflict, riscuri există, vor exista în continuare evenimente, cel mai probabil se vor mai produce, dar încercăm să le reducem substanţial şi cel mai important să nu existe efecte asupra populaţiei locale”, a mai spus locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.