Armata Română ia măsuri la graniță! Va amplasa sisteme antiaeriene pentru a doborî dronele. Decizia vine după ce resturile mai multor drone au fost descoperite în județul Tulcea.
Armata Română ia măsuri suplimentare de securitate la granița României cu Ucraina
Armata Română va instala senzori care sa dubleze aria de supraveghere din zona. Aceștia ar trebui să indice prezenta dronelor cât timp ele nu sunt observate pe radarul de la Tulcea. Specialiștii au scanat zona din elicopter pentru a identifica zonele.
Vor fi aduse sisteme antiaeriene pentru a lovi dronele. Cel mai probabil Gepardurile, blindate dotate cu tunuri și radar care acoperă aproximativ 15 km pătrați. Acestea nu vor fi amplasate la vedere ci în interiorul unităților militare din zonă.
Generalul cu trei stele Gheorghiță Vlad a spus că Armata Română este pregătită să folosească, în funcție de „nivelul amenințării”, sistemele antiaeriene împotriva dronelor rusești.
Totodată, România va folosi „toată puterea militară” pentru apărarea teritoriului național, a precizat locțiitorul șefului Statului Major al Apărării.
Generalul a spus și că armata română a trimis 600 de militari și radare în zona din Delta Dunării de la granița cu Ucraina.
Armata Română este pregătită să reacționeze în funcție de nivelul amenințării
Potrivit generalului, apărarea este activată, iar oficialul a participat la discuții cu partenerii din NATO pentru a găsi soluții în fața agresiunii începute de Rusia.
„Am decis să desfășurăm în jur de 600 de soldați, pentru a întări linia noastră de apărare în partea nordică a Dobrogei.
Am desfășurat niște radare, avem apărarea activată și am avut discuții cu partenerii noștri aliați (NATO) pentru a găsi soluții pentru a rezista în fața agresiunii ruse”, a precizat generalul într-un interviu acordat unui post de televiziune din Suedia.
Acesta a fost întrebat dacă România va folosi sistemele sale antiaeriene împotriva dronelor rusești. Astfel, generalul a precizat următorul lucru.
„În funcție de nivelul amenințării, suntem gata să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”, a răspuns generalul.
Anunțul a venit după ce Ministerul Apărării a decis joi, 14 septembrie, să restricționeze zborurile din spațiul aerian din nordul Dobrogei, la granița cu Ucraina. Decizia a fost luată după construirea a două adăposturi antiaeriene în zona Plauru-Ceatalchioi.
În ultimele zile au căzut cel puțin trei drone ale armatei ruse în zona Plauru-Ceatalchioi. Acestea au picat în urma atacurilor intensive asupra infrastructurii porturilor ucrainene de la Dunăre.