Serviciu militar voluntar în România

Serviciu militar voluntar în România. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a venit cu detalii în ceea ce privește serviciul militar voluntar. Potrivit ministerului, femeile și bărbații cu vârste între 18 și 35 de ani, care vor face serviciul militar voluntar, vor primi până la 3.200 de lei lunar.

De asemenea, ei vor primi și un stimulent după stagiu. Acesta va fi în valoare de trei salarii brute.

Statul Major al Apărării a demarat un proiect de modificare și completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Propunerile includ introducerea unei noi modalități de îndeplinire a serviciului militar activ sub forma de militar voluntar în termen.

Această formă de serviciu ar fi deschisă cetățenilor români, atât bărbați, cât și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, având domiciliul stabil în România, care doresc să obțină o pregătire militară. Informațiile au fost făcute publice în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliștii, conform Monitorul Apărării.

Pregătirea militară durează patru luni

Ministerul spune că această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar. Mai precis, aceasta completează serviciul militar în calitate de rezervist voluntar.

Conform proiectului, cetățenii români cu vârste între 18 și 35 de ani, având domiciliul stabil în România, pot participa în mod voluntar la un program de pregătire militară de bază, cu o durată de până la 4 luni, în calitate de militari voluntari în termen.

Această inițiativă are ca obiectiv principal creșterea atât a cantității, cât și a calității rezervei de mobilizare.

Demersul vine în contextul în care rezerva de mobilizare a cunoscut o scădere progresivă în urma suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

militari
SURSA FOTO: Facebook, MApN

Indemnizație lunară între 2.800 și 3.200 de lei

Potrivit propunerii legislative, în timpul desfășurării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia de:

  • cazare, echipament și hrană gratuite
  • asistență medicală și medicamente
  • o indemnizație lunară, în cuantum similar cu cea a militarilor în termen cu gradul de soldat, situată între 2800 RON și 3200 RON

La încheierea programului de pregătire, participanții vor primi o indemnizație echivalentă cu trei salarii medii brute, utilizate pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul respectiv.

Ulterior, aceștia vor fi înregistrați în rezerva operațională de către centrele militare.

După adoptarea noii legi, cetățenii români care aleg să îndeplinească serviciul militar ca militari voluntari în termen vor constitui o resursă semnificativă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

Aceștia vor avea posibilitatea de a opta și pentru integrarea în efectivele active ale armatei. În calitate de rezerviști voluntari, aceștia vor beneficia de 30% din solda unui militar activ.