Armata Română recrutează 20.000 de soldați noi
Ministrul Apărării a comunicat intenția de a extinde forțele armate cu 20.000 de militari, având în vedere evoluțiile complexe de la frontierele României. Un expert analizează măsurile necesare pentru a atrage tinerii în rândurile armate.
În lumina conflictului din Ucraina, Ministerul Apărării Naționale (MApN) dorește să inițieze ample campanii de recrutare, însă aceasta nu se anunță a fi o sarcină ușoară, în special având în vedere creșterea constantă a numărului de demisii din cadrul sistemului militar în ultimii ani.
Atracția tinerilor pentru uniforma militară a înregistrat o scădere semnificativă. Ca rezultat, capacitatea de reacție a sistemului militar la schimbările imprevizibile din mediul de securitate poate suferi întârzieri.
„Ne dorim să mărim efectivele Armatei Române de la 80.000 la 100.000, având în vedere evoluțiile complicate de la granițele noastre. Dar asta ține și de buget și de posibilitățile pe care le avem”, a explicar ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.
De ce are nevoie Armata Română?
Expertul militar Aurel Cazacu argumentează că pentru a obține succes într-o campanie masivă de recrutare, Ministerul Apărării Naționale (MApN) trebuie să implementeze o serie de măsuri cruciale.
Prioritatea principală constă în majorarea remunerațiilor, subliniind că nu este vorba despre o creștere de doar 5%, ci de o creștere semnificativă. Aceasta devine necesară din cauza competiției intense pe piața muncii. Este crucial să se facă o publicitate eficientă acestei creșteri, astfel încât tinerii să nu mai resimtă frica de a se implica în situații conflictuale, asemenea celor din proximitatea noastră.
În plus, este esențială îmbunătățirea condițiilor de viață în cazărmi, subliniind importanța ca toate unitățile militare să respecte standardele NATO în ceea ce privește dormitoarele, sălile de mese, grupurile sanitare și hrana oferită.
Aurel Cazacu evidențiază importanța relației dintre Armată și soldați, subofițeri, subliniind că aceștia ar trebui să demonstreze un nivel înalt de cultură și civilizație. Propune înlocuirea celor care nu se comportă civilizat cu cadre care să posede cunoștințe de limba engleză, să fie familiarizați cu utilizarea calculatorului, să manevreze eficient echipamentul militar și să servească drept modele pentru ceilalți militari, în conformitate cu practicile din toate armatele NATO.
„Pe de altă parte, foarte important, vorbim de interfața Armatei Române cu soldatul, subofițerii. Aceștia trebuie să dea dovadă de un anumit grad de cultură și civilizație. Trebuie să scăpăm de subofițerii de tip «plutonier de pe vremea lui Ceaușescu» care în mare parte aveau o cultură îndoielnică și care nu știau decât să umilească militarii.
Acești subofițeri trebuie să fie niște cadre care știu să se poarte civilizat, știu engleză, știu să lucreze pe un calculator, știu să folosească la perfecție tehnica din dotare și știu să lupte. Pe scurt, trebuie să fie un exemplu pentru militari așa cum sunt în toate armatele NATO.
În fine, nu trebuie uitată dotarea. Dacă militarii se trezesc că trebuie să folosească echipamente și tehnică din anii ’60-’70, atunci nu mai facem nimic. Sisteme moderne de armament și echipamentul individual de ultimă oră dau încredere militarului.
Astfel echipați, mulți tineri vor înțelege că, în cazul unui conflict, riscurile de a fi afectați personal sunt mai mici”, a explicat expertul militar Aurel Cazacu.