Armata Română se află într-o stare deplorabilă. Vasile Dîncu: Va trebui să facem o schimbare rapidă

Așadar, ministrul Apărării Naționale a explicat joi, 24 martie, că în dotarea Armatei Române există avioane MiG-21 vechi de 40 de ani care și TAB-uri din anii ’70. Chiar dacă acestea au fost modernizate, Dîncu spune că sunt „la un alt standard”.

Mai mult, România nu poate cumpăra echipament militar deoarece piața nu poate onora fără comenzi prealabile, în contextul războiului din Ucraina.

„Deci noi va trebui să facem o schimbare rapidă în zona aceasta a infrastructurii şi este o dificultate acum, pentru că acest război a accentuat, să spunem aşa, restrângerea pieţei, în momentul acesta nu poţi să cumperi de pe piaţă. Să spunem că avem noi bani şi zicem: plătim şi facem achiziţii. Nu ai de unde să-ţi cumperi de pe piaţă, pentru că trebuie să-ţi comanzi”, a declarat Vasile Dîncu la B1 TV.

Există totuși proiecte interesante în ceea ce priveşte industria militară

Totuși, ministrul Apărării Naționale a subliniat faptul că România produce autocamioane iar industria militară are parte de câteva „proiecte interesante”.

„Avem resurse, este o problemă însă de organizare şi aici vreau să punem împreună resursele, pentru că noi avem o sumă foarte mare pe care le-o dăm celor din industria noastră de apărare şi principala noastră grijă este să crească industria noastră de apărare”, a completat ministrul.

Totodată, acesta a recunoscut că parte importantă din industria de apărare „nu mai are resursă umană”, deoarece „şi-a pierdut specialiştii”. Un astfel de exemplu este industria de argon, care nu are suficienți sudori.

„Salariile şi pensiile – pentru că noi plătim astea din bugetul nostru – reprezintă, dacă nu mă înşel, poate nu sunt foarte precis aici, în jur de 60%”, a conchis Vasile Dîncu.

Ce spune Vasile Dîncu despre achiziția de corvete?

Anterior, ministrul Apărării a precizat că România se străduiește de mai bine de patru ani să achiziționeze cele patru corvete, iar ultima ultima prelungire expiră luna viitoare. Oficialul a punctat, referitor la contractul privind programul de înzestrare „Corvetă multifuncţională”, că acesta va fi probabil semnat la finalul lunii aprilie.

„Din păcate, de mai bine de patru ani avem procese, apoi o perioadă de negociere foarte lungă. E o asociere dintre români şi francezi care, după cum văd în ultima vreme, nu funcţionează foarte bine. La cererea celor doi asociaţi, am mai făcut o prelungire de două luni. În foarte scurt timp, însă, la finalul lunii următoare va trebui să vedem dacă, într-adevăr, cei care au câştigat această licitaţie sunt în stare să prezinte o ofertă viabilă pentru noi, dacă nu, va trebui să căutăm o altă soluţie”, a declarat ministrul Apărării.