În contextul Războiului din Ucraina, șefii din MApN iau în calcul să accelereze procesul de înzestrare a armatei cu tehnică militară de ultimă generație. Parlamentul a aprobat cheltuieli de circa 10 miliarde de dolari pentru cinci programe de înzestrare cu armament. Armata română dorește să achiziționeze 54 de bucăți din vestitul model de tanc american Abrams modernizat.
Ministerul Apărării Naţionale a solicitat, miercuri, conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate.
„Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare ‘Tanc principal de luptă’, etapa I.
Etapa I a programului de înzestrare cu iniţiere în anul 2023 presupune achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire”, se precizează în scrisoare.
Această etapă se va derula printr-un acord „Guvern la Guvern” cu Statele Unite ale Americii.
Bugetul MApN a crescut în 2023 la 2,5% din PIB
Potrivit MApN, programul de înzestrare face obiectul Memorandumului cu tema „Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentului României privind obţinerea aprobări prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare ‘Tanc principal de luptă’ etapa I” din data de 24 februarie 2022, aprobat de premierul Nicolae Ciucă.
Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2023, la 2,5% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României, se mai arată în document.
Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040.
Prin programele de înzestrare urmează să fie asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, „pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuirea în câmpul tactic, cu o mobilitatea şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, mai arată MApN.
10 miliarde de dolari pentru Armată
Parlamentul a aprobat cheltuieli de circa 10 miliarde de dolari pentru cinci programe de înzestrare cu armament. Comisiile reunite pentru Apărare din Senat și Camera Deputaților au aprobat cererea Ministerului Apărării Naționale de începere a cinci programe de înzestrare militară, în valoare totală de circa 10 miliarde de dolari (7,1 miliarde euro și 2,5 miliarde dolari), potrivit unui document al Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului.
Trei dintre programe vor începe în 2023, două dintre ele nu au data precizată.
Cele cinci programe de înzestrare militară sunt:
1. Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD, în valoare de 4,2 miliarde euro
2. Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile – 2,95 miliarde euro
3. Sistem obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion – 1,9 miliarde dolari
4. Programul de înzestrare Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acțiune pentru avioanele F16 – 372 milioane dolari
5. Programul de înzestrare Rachetă aer-aer dirijată infraroșu cu rază scurtă de acțiune pentru avioanele F16 – 239 milioane euro