Se schimbă regulile pentru Armata României. MApN va putea interveni în afara țării pentru a-și proteja cetățenii

Se schimbă regulile pentru Armata României. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a propus spre consultare publică proiectul de lege referitor la apărarea națională a României. Această inițiativă legislativă introduce și noțiunea de amenințări hibride în contextul securității României.

Legea va permite intervenții în afara granițelor țării, nu doar de către forțele armate, ci și prin alte mijloace pentru contracararea acestor amenințări complexe. Astfel de acțiuni pot fi declanșate la sugestia președintelui României, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

La recomandarea prim-ministrului României, președintele României poate lua măsuri pentru a proteja cetățenii români în situații de pericol în afara teritoriului național.

soldaţi, militari, Armata Română
Militari români / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Proiectul de lege propune o nouă definiție pentru „forțele destinate apărării”

Se schimbă regulile pentru Armata României. Proiectul de lege propune o nouă definiție pentru „forțele destinate apărării”, ce cuprinde atât forțele armate, cât și forțele de protecție. În sfera forțelor armate sunt incluse:

  • Armata;
  • Jandarmeria;
  • SRI;
  • SIE;
  • STS;
  • Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Forțele de protecție sunt reprezentate de:

  • Poliția;
  • Poliția de Frontieră;
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Proiectul de lege stipulează că, în situații de mobilizare sau în timpul unui conflict armat, personalul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) poate fi supus procesului de militarizare. Militarizarea structurilor MAI în cazuri de asediu, mobilizare sau război va oferi beneficii operaționale semnificative. Inclusiv în ceea ce privește consolidarea unei viziuni strategice unificate, îmbunătățirea capacității de coordonare a forțelor și optimizarea planificării acțiunilor.

În același timp, se va îmbunătăți capacitatea de integrare a forțelor MAI în structurile formate pe teritoriul național și se va asigura un nivel înalt de interoperabilitate și complementaritate cu forțele militare în cadrul diverselor misiuni de securitate și protecție a populației.

Proiectul legii apărării propune înființarea unei noi entități numită Centrul Național Militar de Comandă (CNMC), care va avea responsabilitatea coordonării și conducerii tuturor forțelor de apărare, inclusiv a trupelor NATO staționate în România.

Documentul accentuează importanța integrării și interoperabilității forțelor armate românești cu cele ale NATO și Uniunii Europene. Acest aspect reflectă obligațiile pe care România le-a asumat în calitate de membru al acestor organizații și subliniază angajamentul său solid față de cooperarea internațională în domeniul securității.