Președintele rus Vladimir Putin a anunțat recent că va desfășura trupe și sisteme militare la granița cu o țară membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Liderul de la Kremlin spune că nu înțelege decizia acestei țări de a adera la Alianță.
Putin nu înțelege decizia Finlandei de a face parte din NATO
Președintele rus Vladimir Putin spune că nu înțelege motivul pentru care Finlanda a decis să se alăture Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Timp ce mai mulți ani, această țară a preferat să fie neutră.
În context, liderul de la Kremlin a precizat că va trimite trupe la granița cu Finlanda.
El a mai precizat că relațiile dintre Moscova și Helsinki au fost perfecte și că nu au existat plângeri de nicio parte. Așadar, nu înțelege decizia Finlandei de a deveni membră a NATO.
„Nici măcar nu aveam trupe acolo, ne-am retras toate forțele de la granița finlandeză. De ce ar fi făcut asta? Cred că a fost din motive pur politice. Probabil că au vrut să fie membri ai clubului occidental sub un fel de umbrelă”, a declarat Vladimir Putin.
Putin a mai spus că acest pas al Finlandei este fără sens pentru interesele țării.
Putin trimite trupe la granița cu Finlanda
Deși nu existau trupe la granița cu această țară, liderul de la Kremlin a spus că le va desfășura de acum încolo.
„Dar depinde de ei, ei au luat decizia. Noi nu aveam trupe acolo, iar acum le vom avea desfășurate. Nu aveam arme în apropierea frontierei finlandeze, dar acum le vom avea”, a adăugat președintele Rusiei.
Rusia a avertizat de mai multe ori Finlanda cu privire la intențiile sale de a adera la NATO. Asta înainte ca Helsinki să ia în considerare depunerea cererii.
Atunci, Ministerul rus de Externe a făcut referire la un posibil răspuns care ar include aspecte militare, tehnice și de altă natură.
Suedia a renunțat și ea la neutralitate
După lansarea ofensivei Rusiei în Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani, Suedia a renunțat la neutralitatea sa de lungă durată și s-a alăturat NATO. A devenit, astfel, cel mai nou membru al organizației.
După ce Ungaria a prezentat documentul de ratificare, aderarea a devenit oficială, relatează Politico.
Suedia este acum pe deplin acoperită de articolul 5 al Alianței. Acesta prevede ca toți ceilalți membri să se apere reciproc în cazul unui atac.
Pentru a sărbători oficial aderarea, o ceremonie de ridicare a drapelului a avut loc luni, 11 martie, la sediul alianței din Bruxelles.
Finlanda, vecina Suediei, a devenit membră a alianței la 4 aprilie anul trecut. Cu cele două țări nordice în cadrul alianței, NATO controlează aproape toată Marea Baltică.