Rusia a fost acuzată marți de către Ministerul Apărării de la Kiev că desfăşoară tancuri şi echipe suplimentare de lunetişti pe linia frontului din Donbas, în estul Ucrainei, pentru a provoca pierderi soldaţilor ucraineni şi a-i determina să riposteze cu focuri de armă, potrivit Reuters.
Comunicatul ucrainean a fost difuzat cu doar câteva ore înainte de videoconferinţa preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, programată după ce Rusia a desfăşurat trupe la frontiera cu Ucraina.
Documentul citat de Reuters arată că „inamicul a crescut numărul de perechi de trăgători de elită, pentru a fi gata să provoace pierderi personalului Forţelor Întrunite, să distrugă elemente de monitorizare video şi să provoace riposta cu focuri de armă”.
Conferință importantă între Biden și Putin
Președintele american Joe Biden va avea o videoconferință cu mize mari cu președintele rus Vladimir Putin în cursul zilei de marți, pentru a-i transmite că Rusia va fi lovită de cele mai dure sancțiuni economice de până acum dacă invadează Ucraina, au declarat oficialii americani.
Sancțiunile, despre care o sursă a spus că ar putea viza cele mai mari bănci ale Rusiei și capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari și alte valute, au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să folosească miile de trupe adunate lângă granița cu Ucraina pentru a ataca.
Kremlinul a negat în repetate rânduri că ar avea astfel de intenții și a spus că postura trupelor sale este pur defensivă. La rândul ei, Moscova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la intențiile ucrainene și a spus că dorește garanții că Kievul nu va folosi forța pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut în fața separatiștilor susținuți de Rusia.
Biden s-a consultat cu aliații europeni
Înaintea primelor sale discuții directe cu Putin din iulie, Biden s-a consultat luni cu aliații europeni pentru a discuta planurile de sancțiuni împotriva Rusiei și pentru a căuta o poziție puternică în sprijinul integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.
Biden a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul italian Mario Draghi și prim-ministrul britanic Boris Johnson. Ei au cerut Rusiei să detensioneze situația și să revină la diplomație și au spus că echipele lor vor rămâne în strânsă legătură, inclusiv prin consultarea cu aliații NATO și partenerii UE, cu privire la o „abordare coordonată și cuprinzătoare”, a spus Casa Albă.