BBC a vorbit cu un mercenar în activitate și cu un fost luptător cu legături strânse cu una dintre cele mai importante organizații de mercenari din Rusia, care au împărtășit detalii despre campania de recrutare.

Mercenarul în activitate a declarat că mulți veterani ai organizației secrete Wagner au fost contactați pe un grup privat Telegram cu câteva săptămâni înainte de începerea războiului. Ei au fost invitați la un „picnic în Ucraina”, cu referiri la degustarea de „Salo”, o grăsime de porc consumată în mod tradițional în Ucraina.

Mesajul face apel la „cei cu cazier judiciar, cu datorii, excluși din grupurile de mercenari sau fără pașaport extern” să se înscrie. De asemenea, în mesaj se mai arată că „cei din zonele ocupate de Rusia din republicile Luhansk și Donețk și Crimeea au fost cordial invitați”.

Acuzații de încălcare a drepturilor omului și crime de război

Grupul Wagner este una dintre cele mai secrete organizații din Rusia. Oficial, nu există, în contextul în care a servi ca mercenar este împotriva legislației ruse și internaționale. Dar se crede că până la 10.000 de agenți au acceptat cel puțin un contract cu Wagner în ultimii șapte ani.

Mercenarul în activitate care a vorbit cu BBC a declarat că noii recruți sunt plasați în unități aflate sub comanda unor ofițeri din GRU, unitatea de informații militare rusești a Ministerului Apărării. El a subliniat că politica de recrutare s-a schimbat și că se aplică mai puține restricții.

„Ei recrutează pe oricine”, a spus el, nemulțumit de ceea ce a descris ca fiind profesionalism mai scăzut al noilor luptători.

El a spus că noile unități recrutate nu mai sunt denumite Wagner, ci sunt folosite nume noi – cum ar fi The Hawks (Șoimii).

Acest lucru pare să facă parte dintr-o tendință recentă de a se îndepărta de reputația grupului Wagner, deoarece „marca este pătată”, spune Candace Rondeaux, profesor de studii rusești, eurasiatice și est-europene la Universitatea de Stat din Arizona.

Wagner s-a confruntat în repetate rânduri cu acuzații de încălcare a drepturilor omului și crime de război în cadrul operațiunilor sale din Siria și Libia.

Sursele mercenare au declarat că recruții sunt antrenați la baza Wagner din Mol’kino, în sudul Rusiei, lângă o bază a armatei ruse.

Cerere mare de mercenari în Rusia

Pe lângă grupurile de mesagerie privată, în Rusia a existat și o campanie publică de recrutare de mercenari. Pe platforma rusească de socializare VK, o pagină care se descrie ca fiind specializată în activități de securitate a postat un anunț în prima săptămână a invaziei, făcând apel la „gărzile de securitate” din alte țări din fosta Uniune Sovietică să aplice pentru „străinătatea apropiată”. Experții militari au declarat că aceasta este o referire la Ucraina.

Anterior, un cazier judiciar era un blocaj pentru cei care doreau să se alăture mercenarilor. De asemenea, au fost impuse restricții pentru cei născuți în afara Rusiei, din cauza îndoielilor legate de loialitate.

Există o „cerere mare de luptători” și pentru a face diferența pe teren „vor avea nevoie de mii de mercenari”, spune Jason Blazakis, cercetător senior la Soufan Centre, un grup de reflecție în domeniul securității cu sediul în SUA.

Vineri, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că 16.000 de luptători din Orientul Mijlociu s-au oferit voluntari pentru a lupta alături de armata rusă. Președintele rus, Vladimir Putin, a dat ordine care permit ca luptătorii din Orientul Mijlociu să fie desfășurați în război.

S-a raportat că până la 400 de luptători din grupul Wagner au fost în Ucraina.

Grupul Wagner a fost identificat pentru prima dată în 2014, când îi susținea pe separatiștii pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei.

Plătiți cu 2.100 de dolari pentru a fi „carne de tun”

Luptătorul Wagner aflat în serviciu a explicat că în primele zile ale invaziei Ucrainei a fost trimis în cel de-al doilea oraș al țării, Harkov, unde a spus că unitatea sa a îndeplinit cu succes o misiune, fără a dezvălui care a fost aceasta.

„Am fost apoi plătiți cu 2.100 de dolari (1.600 de lire sterline) pentru o lună de muncă și ne-am întors acasă, în Rusia„, a declarat el pentru sursa citată.

Blazakis descrie folosirea mercenarilor ca fiind un „semn de disperare” pentru a păstra sprijinul publicului rus. Invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a stârnit mai multe proteste în Rusia. Mii de persoane au fost arestate. Blazakis a adăugat că folosirea mercenarilor permite Kremlinului „să mențină numărul de morți la un nivel scăzut, deoarece mercenarii sunt folosiți ca și carne de tun”.

Moscova a negat întotdeauna orice legături cu grupurile de mercenari.

Ministerul rus al Apărării a fost întrebat dacă baza din Mol’kino este folosită pentru a recruta forțe suplimentare pentru ceea ce autoritățile ruse numesc „o operațiune militară specială în Ucraina”, însă nu a dat niciun răspuns.