Atragerea de bani de pe piata privata de capital nu mai este acum la fel de importanta ca aceasta cerinta legata de salarii. Intregul Guvern al Romaniei, in frunte cu Radu Vasile, stia acest lucru inca de la inceputul lunii. Totusi, primul-ministru a continuat sa faca declaratii optimiste privind banii de la FMI. "Romania a indeplinit toate conditiile impuse", "Atragerea de imprumuturi de pe piata internationala privata nu mai este obligatorie" si "FMI va elibera curand a doua transa din imprumu
Atragerea de bani de pe piata privata de capital nu mai este acum la fel de importanta ca aceasta cerinta legata de salarii. Intregul Guvern al Romaniei, in frunte cu Radu Vasile, stia acest lucru inca de la inceputul lunii. Totusi, primul-ministru a continuat sa faca declaratii optimiste privind banii de la FMI. „Romania a indeplinit toate conditiile impuse”, „Atragerea de imprumuturi de pe piata internationala privata nu mai este obligatorie” si „FMI va elibera curand a doua transa din imprumut”, cam acestea erau declaratiile lui Radu Vasile. Cand ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, a prezentat Guvernului Memorandumul privind discutiile de la Washington, Radu Vasile nu a mai putut ascunde adevarul. FMI nu este de acord cu majorarea cu 80% a salariilor la Ministerul de Interne si la Ministerul Apararii.
In timp ce oficialii FMI spun ca aceste ministere nu pot beneficia de salarii mai mari de la 1 decembrie 1999, Radu Vasile declara ca are de gand sa faca oricum acest lucru.
Emanuel Zervoudakis, negociatorul-sef in relatia cu Romania, cere restructurarea administratiei publice, Radu Vasile raspunde cu suplimentari de bugete pentru anumite ministere.
Relatia Romaniei cu FMI este ca un dialog intre surzi. Ne facem ca intelegem, dar procedam asa cum credem de cuviinta. De abia s-a cazut de acord cu Fondul privind rectificarea bugetului, ca premierul mareste cheltuielile publice cu 1.000 miliarde lei. Aceasta, in aceeasi sedinta de Guvern in care Remes prezenta toate nemultumirile Fondului legate de relatia cu Romania.
Este absurd sa credem ca Zervoudakis ar avea ceva cu militarii sau cu angajatii de la Interne. Cresterile lor de salarii nu ar lovi dramatic bugetul. Insa obiceiul Guvernului de la Bucuresti de a arunca banii pe fereastra, prin mariri de salarii, garantii pentru credite sau acoperiri de pierderi, a devenit, probabil, agasant la Washington. Ceea ce vrea FMI este o dovada ca avem curaj sa luam masuri radicale in administratia publica. Nici un semnal de acest gen nu a venit pana acum de la Bucuresti.
Se poate comenta faptul ca politica FMI este prea dura si prea rigida. Ca face tot felul de experimente pe Romania. Toate acestea sunt adevarate. Dovada este cerinta Fondului privind imprumutul de 450 milioane euro, pe care Romania ar trebui sa-l ia de la institutii private. Este o cerinta exagerata, asupra careia se poarta acum negocieri. Oficialii de la Washington nu sunt insa dispusi sa negocieze risipa cu care s-a obisnuit Bucurestiul.