Armata americană elaborează planuri de urgenţă după ce autoritățile din China au avertizat Washingtonul să îşi asume „toate consecinţele”, în cazul în care președintele Camerei Reprezentanților a Congresului american va merge în Taiwan.
Armata americană va intensifica mobilizările de trupe şi capabilităţi militare în zona Indo-Pacifică, în cadrul unui plan de urgenţă aflat în curs de a fi elaborat de către Departamentul Apărării.
Serviciile secrete americane nu cred că armata chineză va încerca să doboare avionul preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, dar Pentagonul va crea oricum un dispozitiv special, la sol, maritim şi aerian, pentru furnizarea de protecţie suplimentară, afirmă oficiali americani citaţi de agenţia The Associated Press.
SUA dă asigurări că va face tot ce este necesar pentru a asigura o derulare în siguranţă a vizitei
Întrebat despre planurile militare, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, a declarat: „Dacă va fi luată o decizie de către preşedintele Nancy Pelosi sau de oricine altcineva pentru o deplasare şi dacă este solicitată susţinere aeriană, vom face tot ce este necesar pentru a asigura o derulare în siguranţă a vizitei. Este tot ce pot spune”.
Săptămâna trecută, preşedintele Joseph Biden a afirmat că armata americană se opune unei vizite la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în contextul relaţiilor tot mai tensionate cu Administraţia Chinei, suspectată de CIA că se pregăteşte pentru anexarea la un moment dat a Taiwanului.
Întrebat despre posibila deplasare, Biden a sugerat că în această vară nu este momentul potrivit. „Armata nu crede că este o idee bună acum”, a afirmat Biden, conform cotidianului The Washington Post, subliniind însă că nu cunoaşte actualul „statut al vizitei”.
China a trecut direct la amenințări
Nancy Pelosi intenţionează să se deplaseze cu o delegaţie în Taiwan în august, conform unor surse citate de cotidianul Financial Times.
„Nu confirmăm şi nici nu negăm deplasările internaţionale, din cauza procedurilor de securitate”, a declarat Drew Hammill, şeful cancelariei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor.
„Dacă Statele Unite persistă” cu această vizită vor trebui „să îşi asume toate consecinţele”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.
Trebuie menționat că Beijingul se opune oricărui contact între alte ţări şi Taiwan, considerând insula ca fiind una din provinciile sale istorice, chiar dacă nu o controlează.
Nancy Pelosi, rang înalt în statul american
Șefa Camerei Reprezentanţilor şi unul din personajele cu cel mai înalt rang în statul american a refuzat să le spună jurnaliştilor joia trecută dacă va face această vizită, prevăzută, conform unor media, în august, dar care nu întruneşte unanimitate în rândul guvernului de la Washington.
Democrata Nancy Pelosi ar fi politicianul american cu cel mai înalt rang constituţional care s-ar deplasa în Taiwan de decenii.