Îmbunătățirile majore aduse unei baze românești vor începe în această vară. Forțele Aeriene ale SUA vor să își consolideze prezența și să sprijine misiuni NATO mai mari în regiunea strategică a Mării Negre, informează site-ul StarsandStripes.

NATO vrea să se consolideze

Cele 152 de milioane de dolari investite în proiecte de construcții vor permite bazei aeriene de la Campia Turzii să susțină avioane grele de marfă, să găzduiască avioane de vânătoare și, de asemenea, personalul desfășurat va putea să răspundă rapid la orice problemă de securitate din regiune, se spune în comunicatul Forțelor Aeriene.

De asemenea, modernizările vor permite fostului aerodrom sovietic să primească și să stocheze muniții în siguranță.

StarsandSttripes notează că această bază românească din epoca Războiului Rece urmează să servească pe viitor drept centru de rotație.

Bani pentru investiţii

Banii pentru investiții vor fi alocați prin intermediul Inițiativei de Descurajare Europeană (European Deterrence Initiative), program lansat de SUA în 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

„Baza aeriană Campia Turzii este una dintre sursele principale pentru Comandamentul european al Statelor Unite și are capacitatea de a răspunde la un mediu de securitate european în evoluție”, au justificat Forțele Aeriene în cererea de buget 2021 pentru fonduri EDI.

Anul trecut, SUA și România au semnat o foaie de parcurs de 10 ani pentru cooperarea în domeniul apărării. Astfel, s-a pus un accent sporit pe securitatea din jurul Mării Negre, o zonă în care Moscova și-a sporit activitatea și a instalat sisteme sofisticate de apărare aeriană.

Forțele aeriene vor acorda în acest an aproximativ 130 de milioane de dolari în fonduri pentru construcții, a declarat Darren Walls, manager de programe de construcții al Forțelor Aeriene.

Lucrările includ modernizarea pistei, care să permită aterizarea și decolarea de avioane de transport C-5 Galaxy și C-17 Globemaster, spații de parcare pentru avioanele de luptă, drumuri de acces către un nou depozit de muniții.

32 de milioane de dolari vor fi cheltuite pentru construirea unui nou depozit de combustibil și alte 68 de milioane vor ajunge către depozite „pline cu tot ce e nevoie pentru susținerea operațiunilor aeriene”. Alte două proiecte – care includ un hangar pentru avioane și modernizări pentru zona cargo – sunt în faza de proiectare.

Forțele aeriene au cheltuit deja peste 14 milioane de dolari pentru modernizarea infrastructurii, cum ar fi iluminatul de bază.

Proiectele de la Campia Turzii sunt conduse și coordonate de Centrul de Ingineri Civili al Forțelor Aeriene, Centrul de Instalare și Suport Misiune al Forțelor Aeriene, Detașamentul 4 al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa – Forțele Aeriene din Africa, Corpul de Ingineri al Armatei SUA și Ministerul Apărării din România.