Armata SUA şi aliații săi au desfășurat exerciții militare în regiunea Golfului
Duminică, 4 septembrie 2022, două bombardiere B-52H, cunoscute sub numele de „Stratofortress”, capabile să transporte arme nucleare, au survolat estul Mediteranei, Peninsula Arabică şi Marea Roşie, alături de avioane de luptă ale forţelor aeriene britanice, forțelor aeriene kuweitiene şi forțelor aeriene saudite, „înainte de a părăsi regiunea”. Alte 16 state aliate au oferit sprijin logistic.
Acest exercițiu militar demonstrează că Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi pot „desfăşura rapid o putere de luptă copleşitoare în regiune”, a explicat, luni, generalul Alexus Grynkewich, şeful forţelor aeriene în cadrul Comandamentului Central al SUA (Centcom) care acoperă Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Asia de Sud.
„Ameninţările împotriva Statelor Unite şi a partenerilor noştri nu vor rămâne fără răspuns. Misiuni ca aceasta demonstrează capacitatea noastră de a ne uni forţele pentru a descuraja şi, dacă este necesar, pentru a învinge adversarii noştri”, a adăugat generalul Alexus Grynkewich, relatează agenția de presă AFP.
În 2022, armata americană a efectuat patru misiuni de survolare în Orientul Mijlociu, penultima misiune fiind efectuată în luna iunie. Acest exerciţiul militar are loc pe fondul tensiunilor sporite dintre SUA și Guvernul de la Teheran în legătură cu negocierile de la Viena, menite să relanseze acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite ale Americii s-au retras în urmă cu patru ani.
Despre acordul nuclear cu Iranul
The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA – Planul Cuprinzător de Acțiune Comun) cunoscut, totodată, ca „acordul nuclear cu Iranul” sau „acordul cu Iranul”, este un acord privind programul nuclear iranian, încheiat la Viena pe data de 14 iulie 2015, între Iran și P5+1 (cei cinci membri permanenți ai Consiliul de Securitate al ONU: Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Marea Britanie, Franța și Germania) împreună cu Uniunea Europeană.
Negocierile formale pentru JCPOA au început odată cu adoptarea planului comun de acțiune, un acord interimar semnat între Iran și statele membre P5+1 în noiembrie 2013. În acel an, Iranul și P5+1 s-au angajat în negocieri pentru următoarele 20 de luni, iar în aprilie 2015 au convenit asupra unui cadru pentru acordul final. În iulie 2015, Iranul și P5+1 au confirmat acordul asupra planului comun de acțiune, împreună cu „acordul privind foaia de parcurs” dintre Iran și Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
După ce Administrația Trump a certificat de două ori conformitatea Iranului, Statele Unite ale Americii s-au retras din JCPOA în mai 2018 deoarece Donald Trump a promis că va negocia un acord mai bun. Donald Trump și-a părăsit mandatul fără a-și îndeplini acest angajament, iar analiștii politici au stabilit că Iranul s-a apropiat de dezvoltarea unei arme nucleare de la retragerea americană.