Primarul oraşului Severodoneţk din estul Ucrainei, Olexander Striuk, a declarat, sâmbătă, că armata ucraineană încearcă să „restabilească deplinul control” asupra localităţii.

„Au fost câteva succes ale trupelor ruse care au reuşit să intre în oraş şi să pună mâna pe o bună parte din el, împărţindu-l în două. Dar soldaţii noştri au reuşit să se redistribuie, să construiască o linie de apărare. În prezent, se face totul pentru a restabili controlul deplin al Ucrainei asupra oraşului.” a declarat primarul Severodoneţk, Olexander Striuk.

Rusia a aruncat în aer podurile din Severodonetsk

Pentru a opri încercările forțelor ucrainene de a primi întăriri, Rusia a aruncat în aer podurile din Severodonetsk, a anunțat un guvernator regional.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat sâmbătă că forțele rusești aruncă în aer podurile de peste râul Seversky Donets pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare și să livreze ajutoare civililor din orașul Severodonetsk, relatează Reuters.

Atacuri aeriene în nordul și estul Ucrainei

Tot sâmbătă, armata ucraineană a anunțat că au avut loc mai multe atacuri aeriene în nordul și estul Ucrainei.

În afară de lupta pentru orașul Severodonetsk din estul țării, atacurile rusești continuă în multe alte locuri din Ucraina.

Astfel, sâmbătă au fost înregistrate bombardamente de artilerie în așezările din nordul regiunilor Sumî și Cernihov, în timp ce atacurile au continuat asupra pozițiilor ucrainene din zona Harkov, în nord-est.

În estul regiunii Donețk, au avut loc atacuri cu mortiere, artilerie și grenade propulsate de rachete în mai multe locuri, precum și lovituri aeriene asupra orașelor Soledar și Slovyansk. La sud, în regiunea Zaporojia, armata raportează atacuri cu grenade propulsate de rachete, potrivit BBC.

Schimb între Rusia și Ucraina. Au căzut de acord

Ucraina şi Rusia au căzut de acord măcar într-o privință. Cele două țări au făcut schimb de circa 320 de trupuri de soldaţi ucişi, au anunțat sâmbătă autorităţile de la Kiev.

Schimbul dintre cele două țări vecine aflate în conflict a avut loc pe 2 iunie, pe linia frontului din regiunea Zaporojie.

Potrivit guvernului ucrainean, fiecare dintre cele două părţi au predat celeilalte circa 160 de trupuri neînsufleţite ale soldaților.

Ucraina i-a cerut de multe ori Rusiei să-i predea trupurile soldaţilor săi ucişi. Kievul a acuzat Moscova că îşi tratează propriile forţe militare ca pe „carne de tun” şi că nu-i pasă ca soldaţii săi ucişi să aibă parte de o înmormântare demnă.

În acest schimb s-au implicat serviciile de informaţii ucrainene şi statul major al forţelor armate.