Armata Rusiei pierde din viteză în Bahmut

Armata Rusiei încearcă în continuare să preia controlul deplin asupra oraşului estic Bahmut „în ciuda pierderilor umane şi de echipamente”, dar atacurile sale pierd din viteză, iar armata ucraineană „va profita foarte curând de acest lucru” pentru a elibera roza, a transmis joi, 23 martie 2023, Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainei pe contul său de Telegram. Potrivit spuselor sale, membrii Grupului Wagner rămân principala componentă a asalturilor ruseşti din Bahmut.

„Îşi pierd considerabil forţa şi oxigenul. Trupele ucrainene vor profita foarte curând de această oportunitate, aşa cum deja au făcut-o la Kiev, Harkov, Balaklia şi Kupiansk”, a spus oficialul ucrainean, făcând referire la teritoriile asediate şi ocupate anterior de Rusia, care au fost eliberate de armata Ucrainei.

În acea postare, el a lăudat trupele ucrainene care apără Bahmutul pentru „rezistenţa, curajul şi bravura supraomeneşti de care dau dovadă sub focul continuu al artileriei şi aviaţiei inamice.”

Bahmut este considerat noul Stalingrad

Vă amintim că în cadrul podcastului „HAI Live”, publicat luni, 20 martie 2023, pe canalul de Youtube „HAI România!”, Robert Turcescu și Ion Cristoiu au comentat situația de pe frontul de luptă din Ucraina, întrebându-se dacă luptele de la Bahmut se vor transmora în istorica acțiune de la Stalingrad.

Rusia a făcut din capturarea oraşului Bahmut o prioritate a strategiei sale pentru preluarea controlului asupra regiunii industriale Donbas din estul Ucrainei. Imaginile geolocalizate publicate duminică, 19 martie 2023, arată că forțele ucrainene au efectuat un contraatac de succes la sud-vest de Ivanivske, situat la 6 kilometri vest de Bakhmut, și au împins forțele ruse mai departe de autostrada cheie din zonă, a afirmat Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul său anunț public. Acțiunile ofensive ale rușilor pe frontul din estul Ucrainei s-au redus în intensitate în ultimele zile, ceea ce indică o reducere a capacității de luptă a forțelor invadatoare, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie.

„E fabuloasă istoria Stalingradului ca moment, fără discuție (…) Se compară cele două momente, Bahmut și Stalingrad?”, l-a întrebat Robert Turcescu pe Ion Cristoiu, care a recunoscut că are o pasiune pentru momentul Stalingrad.

„Nu (n.red. – nu se compară), numai în mentalul ucrainean. Vă spun și de ce, sunt doctor în Stalingrad. Din punct de vedere militar, ca și în cazul Stalingradului, nu are nicio valoare. Stalingradul era un oraș care putea fi ocolit în orice moment din punct de vedere militar”, a fost răspunsul dat de Ion Cristoiu.

Cunoscutul jurnalist a făcut o paralelă cu faimoasa bătălie de la Stalingrad, în care armata nazistă a fost învinsă dramatic de Armata Roșie, marcând un punct de cotitură în deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial. Puteți asculta discuția lor în videoclipul următor. Vizionare plăcută!