Programul de restructurare al armatei este impartit i doua etape majore. in prima faza (2000-2003) este planificata refacerea structurii de forte „la nivelul cerintelor minime impuse de necesitatea asigurarii unei defensive credibile”, dupa cum arata documentele MApN. intre anii 2004 si 2007 ar urma sa aiba loc „modernizarea izestrarii fortelor armate, continuarea realizarii capacitatilor operationale ale structurii realizate si finalizarea unor programe majore de izestrare”. Pe de o parte, toate aceste planuri vor putea fi realizate doar daca vor fi destui bani.
Pe de alta parte, izestrarea Armatei si modernizarea dotarilor deja existente se pot face pe doua cai: prin importul de materiale si echipamente necesare, la preturi destul de mari pentru un buzunar national sarac i lei rominesti, daramite i valuta.
Apoi, aceeasi modernizare a izestrarii Armatei se mai poate face prin relansarea industriei nationale de armament si echipament, proces care este deja i atentia Guvernului si care face obiectul mai multor documente aflate pe mesele de lucru ale ministerelor interesate. Potrivit celor declarate de ministrul apararii nationale, Sorin Frunzaverde, restructurarea industriei de aparare este necesara pentru relansarea acestui sector, principalii actori din acest domeniu industrial urmind a trece de din subordinea Armatei, sub cea a Ministerului Industriei si Comertului.
Guvernul decide soarta industriei
O noua companie nationala ar urma sa cuprinda, prin comasare, fabricile de armament din regiile Romarm, Arsenalul Armatei si o parte din Romtehnica. Sorin Frunzaverde a mai declarat ca restructurarea nu va implica disponibilizarea celor aproximativ 66 de mii de angajati. Domnul L