În Ucraina au loc evoluţii importante. Astăzi să ne întoarcem privirea într-acolo ... Când am citit ştirea, m-am mirat ... "Democratul" Biden a solicitat Congresului 33 de miliarde de dolari cu scopul de a fi folosiţi pentru Ucraina, scrie Orhan Bursalı într-o opinie pentru Cumhuriyet.
Cu o lună în urmă fusese aprobat un ajutor militar de 13,6 miliarde de dolari, acum cere de două ori şi jumătate mai mult decât această sumă. Casa Albă cere această sumă socotind că războiul va dura cel puţin până în septembrie. Mă uit la detaliile din presa americană:
– 20 de miliarde de dolari pentru securitate şi ajutor militar;
– 11,4 miliarde de dolari pentru a finanţa echipamentele oferite Ucrainei şi pentru reînnoirea stocurilor;
– 2,6 miliarde de dolari pentru amplasarea de trupe şi echipamente militare americane în regiune în scopul apărării aliaţilor NATO şi pentru securitate cibernetică şi intelligence, iar pentru lanţul de aprovizionare cu alimente – 3 miliarde de dolari.
În total 46,6 miliarde de dolari sprijin pentru Ucraina. Această cifră este mai mare decât „două treimi” din cheltuielile pentru apărare ale Rusiei într-un an (65,9 miliarde dolari), transmite Cumhuriyet.
40,8 miliarde de dolari anual pentru Afganistan
New York Times face o comparaţie: În Afganistan, SUA au cheltuit în medie 40,8 miliarde de dolari/an (în perioada 2001-2021: 816 miliarde de dolari).
În acest timp, ţinta militară a Rusiei, chiar dacă nu este un răspuns la ajutorul militar de 33 miliarde de dolari, este Odesa. Este o părere mult răspândită că au fost masate trupe la graniţa regiunii pro-ruse Transnistria, din Republica Moldova, şi că Rusia doreşte să ocupe teritoriile ucrainiene care se întind până la Marea Neagră.
Donbasul, Marea Neagră, regiunile din sud sunt zonele cele mai bogate în metale şi energie (şi, bineînţeles, din punct de vedere agricol), iar Moscova vrea să domine aceste regiuni …
Pacea nu se întrevede la orizont. Eforturile Ankarei şi ale celorlalţi sunt în zadar.
Parteneriatul Zelenski – Biden se consolideazză. Zelenski îi spunea lui Biden „Sau oprim Rusia sau Rusia va ocupa întreaga Europă de Est”.
Iau ceea ce-şi doresc: SUA sunt, de fapt, în Ucraina ca şi în război. În războiul împotriva Rusiei, Ucraina este un instrument. Citim că obuzele cu rază mai mare de acţiune au început să fie trimise pe frontul rusesc.
„Un joc fără de sfârşit”
Unele comentarii din presa americană lansează întrebarea „Care este ţinta lui Biden în Ucraina”. Nu se ştie care este scopul, nu se ştie care este obiectivul politicii sale. Într-un articol din Foreign Policy se spune: „Strategia de a slăbi Rusia, ar putea transforma războiul din Ucraina într-un război mondial„.
În politica Casei Albe are loc o transformare dramatică. De la politica de consolidare a apărării Ucrainei s-a trecut la politica de distrugere a Rusiei şi de slăbire a forţei ei. Această politică pune Rusia în situaţia de a alege ori predarea, ori de a-şi dubla forţa militară în Ucraina. Mesajul cererii celor 33 de miliarde este următorul: Nu vei reuşi niciodată în Ucraina!
„Riscul unui război este serios”
Declaraţia secretarului apărării al SUA, Lloyd Austin, într-un citat liber, „Vrem să vedem Rusia atât de slabită, încât să nu mai poată încerca, şi a doua oară, să invadeze o altă ţară, cum a făcut în Ucraina”, a generat comentarii în Germania şi Franţa, conform cărora scopul SUA este de a extinde războiul, ceea ce reprezintă un pericol pentru Europa.
Dacă imensul ajutor militar american va produce daune foarte mari din punct de vedere militar şi va aduce în actualitate eşecul Rusiei, atunci şi amintirea destul de des a armelor nucleare de către Rusia va reprezenta o evoluţie care va speria Occidentul.
Seth G. Jones de la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington spune: „Riscul unui război care s-ar putea extinde este unul serios”…
Situaţia este foarte serioasă!