Arme noi în lupta pentru terenuri

De anul acesta, vremea speculaţiilor în tranzacţii cu terenuri începe să apună. În Capitală, jucătorii preferă tot mai frecvent parteneriate cu proprietari de terenuri în locul cumpărării directe. Dezvoltarea pieţei imobiliare şi creşterea cererii pentru terenuri au condus, în ultimii ani, la o majorare neverosimilă a preţurilor, din cauza trecerii rapide a acestora de la un proprietar la altul. Situaţia se apropie însă de sfârşit, deoarece mulţi jucători din pi

De anul acesta, vremea speculaţiilor în tranzacţii cu terenuri începe să apună. În Capitală, jucătorii preferă tot mai frecvent parteneriate cu proprietari de terenuri în locul cumpărării directe.

Dezvoltarea pieţei imobiliare şi creşterea cererii pentru terenuri au condus, în ultimii ani, la o majorare neverosimilă a preţurilor, din cauza trecerii rapide a acestora de la un proprietar la altul. Situaţia se apropie însă de sfârşit, deoarece mulţi jucători din piaţă refuză să mai cumpere terenuri, din cauza preţurilor cerute. „Nu cred că specula se va putea prelungi foarte mult. Preţurile sunt prea mari şi se ajunge la un blocaj“, consideră Călin Clinciu, director de comunicare în cadrul companiei imobiliare Euroest, prezent la Expoland, primul târg de terenuri organizat în România şi desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute. Sebastian Guţiu, managing partner al firmei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii, se raliază acestei păreri, completând: „tranzacţiile devin din ce în ce mai sofisticate. Proprietarii vor apela la structuri internaţionale, folosind holdinguri în jurisdicţii favorabile fiscal“.

De altfel, mulţi analişti cred că tranzacţiile imobiliare se vor împleti din ce în ce mai mult cu elemente specifice pieţelor de capital, fuziunilor şi achiziţiilor. „Este probabil ca afacerile „forward-purchase“ de volum ridicat să ajungă să domine cantitativ piaţa“, crede Guţiu. De asemenea, vânzările de terenuri vor fi depăşite, atât ca număr, cât şi ca valoare a tranzacţiei, de parteneriatele încheiate în vederea dezvoltării acestora.

În ciuda creşterilor de preţ, investiţiile pe piaţa terenurilor rămân dintre cele mai profitabile şi anul acesta. Cele mai căutate sunt fostele spaţii industriale din interiorul oraşelor, care îşi schimbă des stăpânii, dar şi suprafeţele aflate în imediata proximitate a marilor localităţi.

Deşi evită să lanseze estimări în ceea ce priveşte procentele de creştere a preţurilor pentru terenuri, majoritatea experţilor cred că acestea se vor scumpi în continuare, dar mai puţin faţă de anii trecuţi. Numai în 2007 preţurile unor terenuri au crescut şi cu 300% în câteva luni, trecând rapid dintr-o mână în alta.

Cifre mari la preţurile de vânzare

Anul trecut, creşterea medie a preţurilor de vânzare pentru terenurile situate în zone centrale, eligibile pentru construcţii de proiecte rezidenţiale sau de birouri, a fost de 15%-20%, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Atisreal România. În Capitală, cele mai scumpe rămân terenurile din zona centrală şi de nord: între 3.300 şi 4.000 de euro/ mp. Speculatorii nu sunt singurii care au contribuit la majorarea preţurilor. Expansiunea proiectelor rezidenţiale, pentru care s-au căutat terenuri, a avut efecte similare. Dezvoltatorii continuă să lanseze proiecte în ciuda vânzărilor relativ slabe din 2007, când potrivit unor raportări din piaţă, doar 65% din locuinţele noi scoase la vânzare au fost tranzacţionate.

Cea mai importantă problemă pentru jucătorii din piaţă rămâne, aşadar, identificarea de terenuri pretabile construcţiilor, la preţuri rezonabile, sau a proprietarilor dispuşi să accepte parteneriate în dezvoltarea de proiecte imobiliare în detrimentul câştigurilor imediate aduse de vânzare.

 

Capital – Editia nr.12, data 26 martie 2008