Armata Română este printre cele mai slab dotate din lume, însă puterea militară ar putea creşte semnificativ în viitorul apropiat.
În acest moment starea echipării armatei române este foarte îngrijoratoare.Ne lipsește aproape în totalitate tehnica de luptă modernă, iar pe anumite paliere ne lipsește tehnica de luptă cu totul, astfel, avem încă în dotare tancuri T 55 ca tanc principal de luptă (un tanc bun pentru mijlocul anilor “60), avem încă în dotare transportoare blindate TAB-60, TAB-71, avem o apărare antiaeriană bazată pe sisteme din anii ‘60 și ’70 ai secolului trecut, fiind mai mult decorativă, nu avem suficiente camioane militare, nu avem mașini blindate 4×4, avem în flota nave care nu prea pot să facă mare lucru în caz de criză, nu avem suficiente avioane de luptă, nu avem elicoptere moderne, nu deținem suficiente drone, nu avem artilerie modernă (folosim în continuare doar tunuri tractate), nu avem rachete tactice cu raza medie și lungă, dotarea infanteriei este foarte departe de standardele NATO. Ca să oferim o imagine mai clară este ca si cum la 1944 am fi luptat folosind armament din primul razboi mondial, scrie rumaniamilitary.ro.
Lista de achiziții
Dacă se vor cumpăra rachetele Patriot, elicoptere de atac, transportoare blindate pentru trupe, 36 de avioane F-16, puterea militară de la noi ar creşte semnificativ. Aşa cum se ştie deja, producătorul american Bell Helicopter a gândit modelul AH-1Z pe care vrea să-l cumpere România pentru o unitate de elită a armatei americane: puşcaşii marini. Este singurul din lume cu un sistem complet de rachete aer-aer. Transportă doi piloţi, poate zbura cu 8.300 de kilograme la bord şi atinge viteza maximă de 296 de km pe oră. Performanţele acestui elicopter sunt date de sistemul sofisticat de armament. Are montate patru mitraliere şi poate să tragă cu 28 de rachete ghidate. Preţul unui astfel de aparat este de 27 de milioane de dolari.
Tot în zona de aviaţie, România este decisă să cumpere bateriile de apărare antiaeriană Patriot. Armata ar avea pentru prima dată capacitatea de a apăra Bucureștiul și chiar puncte strategice din zona vulnerabilă a Mării Negre. Actualele sisteme, vechi de peste 40 de ani, sunt depăşite. La toate acestea s-ar putea adăuga şi transportoare blindate pentru trupe Piranha 3C 8×8. România vrea să le cumpere de la firma americană General Dynamics. O singură maşină costă 5 milioane de euro.
Ministerul Apărării Naționale precizează că a fost înștiințat pe 18 august de către Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate (Defense Security Cooperation Agency) că Departamentul de Stat al SUA a finalizat procesul de evaluare a cererii României privind „disponibilitatea achiziționării de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems — HIMARS) și a notificat în acest sens Congresul SUA, conform procedurilor standard americane”. Potrivit MApN, HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.
Cea mai distructivă armă
România intră în cursa pentru armele termobarice, cele mai distructive în acest moment. Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare a prezentat reprezentanţilor Forţelor Terestre un model ce poate fi lansat cu un aruncător de grenade clasic. Mai rămâne de văzut prin ce mijloace acest tip de armă ar putea fi industrializat, pentru ca apoi să intre în dotarea Forţelor Terestre Române. Doar 8 ţări din lume au declarat că deţin arme care folosesc astfel de muniţie.Tipul de proiectil care funcţionează cu încărcătură termobarică a fost adaptat pentru a putea fi lansat cu un aruncător de grenade, foarte precis, cu care se poate trage din trei poziţii (în picioare, în genunchi şi la sol). Efectele sunt nimicitoare.Primele studii legate de armele termobarice au fost făcute la noi în anii ‘90, cu 3 decenii întârziere faţă de marile puteri.Muniţia termobarică e de peste 6 ori mai puternică decât trotilul. Poate fi adaptată pentru multe tipuri de arme, inclusiv cele de capacitate mare.
Cercetătorii români aşteaptă acum observaţiile şi sugestiile militarilor pentru a-şi îmbunătăţi proiectul şi a propune un prototip. S-ar putea ajunge apoi la industrializarea produsului.Armele termobarice sunt optimizate să producă undă de şoc (4-10 bari) şi căldură intensă (2500 – 3000 de grade Celsius).Arma este deosebit de eficientă în spaţii închise, tuneluri sau buncăre, pentru că are efect şi după colţuri sau adăpostiri. Poate provoca leziuni interne în organismul uman şi arsuri.