Se spune – deși nu i-a fost atestată paternitatea – că primele tancuri românești au fost fabricate la MFA (Mechanical Factory for Armament) Mizil, unitate specializată în repararea blindatelor. Înainte de ’90, fabrica era cel mai important producător român de mașini de luptă pe șenile, iar după Revoluție a devenit partener al Armatei Române pentru produse militare moderne.
CUM ARATĂ CEA MAI LUNGĂ  ”AUTOSTRADĂ SUSPENDATĂ” DIN România

MFA Mizil rămâne însă și prima fabrică din industria de armament autohtonă privatizată prin Programul pentru Acționarii Salariați (PAS). Iar din acel moment până la cel al unui acționar privat nu a fost nevoie decât de un singur pas. Făcut însă în nouă ani. Fără surle și trâmbițe, în prima parte a acestui an, fabrica de la Mizil a fost achiziționată de către tânărul om de afaceri Iustin Paraschiv (31 de ani) – proprietarul grupului de firme Carmistin – care a preluat peste 90% din părțile sociale ale societății (70% dintre acțiuni erau deținute de câțiva acționari mari, iar restul de numeroși minoritari), valoarea tranzacției nefiind divulgată. Omul de afaceri nu este interesat în mod expres să-și întregească participația la această fabrică, dar dacă mulții acționari minoritari vor vrea să vândă, Iustin Paraschiv le va cumpăra participațiile. Planurile sale de viitor sunt altele.
Transformare la Mizil
Cum a făcut pasul de la zootehnie – activitatea de bază a grupului de firme pe care-l conduce alături de sora sa – la armament? „Era o facilitate importantă de producție, cu oameni extrem de calificați, dar care era pe pierderi de o perioadă bună de timp. Pe de altă parte, grupul nostru de firme avea nevoie de astfel de specialiști pentru mentenanța și dezvoltarea de utilaje și echipamente folosite în industria agro-zoo-alimentară“, declară pentru Capital tânărul om de afaceri. „După prima campanie agricolă, este deja clar că am făcut o alegere bună“, completează acesta. De la 40 de angajați în momentul achiziției, numărul salariaților s-a dublat de când Iustin Paraschiv a preluat fabrica. Intenția sa este să se ajungă la 500 de persoane. „Încercăm să nu promovăm producția de armament în serie, să nu ne expunem pe contracte cu statul român și să mergem pe agricultură. Să nu uităm că România importă până și plugurile de arat. Eu deja îmi repar remorcile sau măresc capacitățile lor de stocare“, explică milionarul, menționând că, în primă fază, nu va anula obiectul de activitate al fabricii pentru că există niște contracte în derulare.

Unitatea a produs până acum câțiva ani, iar în urmă cu doi-trei ani a livrat ultimul batalion de mașini de luptă, prin urmare contractele de mentenanță sunt în vigoare. „Am adus o echipă de management specializată pe industria de armament. Noi vom merge pe businessul nostru, iar compania va beneficia de spații de depozitare foarte generoase, pe care le folosim deja ca depozite de cereale (50.000-60.000 de tone de cereale pot fi stocate acolo, n.red). Avem facilități de reparații și mentenanță și am încercat să mergem pe zona civilă“, explică Paraschiv, menționând că fabrica de la Mizil are în plan și cursuri profesionale pentru potențialii angajați. „Trebuie făcută o retehnologizare, întrucât pentru a crește productivitatea trebuie să investim. Dacă treaba merge, putem trece la producție de tractoare sau orice altceva are legătură cu agricultura“, adaugă acesta.
Se caută know-how
Perspectiva de viitor a fabricii este clară. Se urmărește dezvoltarea de echipamente și utilaje pentru ramurile în care Iustin Paraschiv activează, zonă industrială neacoperită în acest moment, dar care reprezenta în trecut o felie importantă din industria românească, după cum spune investitorul. De câți bani are nevoie fabrica de la Mizil? „Problema nu se pune așa. Evident că nu ne propunem să avem pierderi, însă obiectivul este să ofere grupului nostru de firme suportul tehnic de care acesta are nevoie. Fapt ce s-a simțit încă din această vară“, spune omul de afaceri, menționând faptul că se va folosi de capacitatea de producție foarte mare. „Ca să ne dezvoltăm, aș avea nevoie de un partener extern, care să vină cu know-how. Nu mă interesează să investească, pentru că aici investesc eu cât va fi nevoie“, completează acesta.
Iustin Paraschiv și familia sa nu se află la prima astfel de privatizare. În 2007, au preluat de la Oltchim compania Avicarvil (care are ca obiect principal de activitate creșterea păsărilor), la vremea respectivă cu 600 de angajați. În prezent, numărul salariaților a depășit 800. În 2011, grupul de firme controlat de omul de afaceri – care include și compania mai sus menționată- a rulat afaceri de 250 de milioane de euro, în creștere de la 160 de milioane de euro în 2010. Investițiile în ultimul an au fost de peste zece milioane euro, cei mai mulți bani fiind direcționați către fermele grupului (una de pui, și o alta de porci) respectiv mărirea capacității unei platforme logistice. Un alt aspect important este că tânărul om de afaceri a înțeles importanța utilizării banilor europeni, aspect care l-a determinat să evite creditele pe termen lung și să facă investițiile cu fonduri europene.
Printre businessurile pe care le dezvoltă Iustin Paraschiv, cele mai importante sunt Carmistin (trading de carne), Pajo Holding (creștere bovine) și Ladrisi (abatorizare).

Citiţi şi: Cum poţi împrumuta bani CASH FĂRĂ DOBÂNDĂ

RETAIL Familia Paraschiv deține lanțul de magazine Ana și Cornel, pentru care se estimează anul acesta o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de euro. În prezent, numărul unităților depășește 120, investiția medie fiind de 50.000 de euro
65-70 milioane euro este averea lui Iustin Paraschiv, potrivit Top 300 Capital – cei mai bogați români, ediția 2012

250 milioane euro este cifra de afaceri cumulată a grupului de firme condus de Iustin Paraschiv