Beatrice Fihn, directorul executiv al Campaniei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Nucleare (ICAN), organizaţie premiată cu Premiul Nobel pentru Pace, a transmis preşedintelui american Donald Trump şi liderului nord-coreean Kim Jong Un că armele nucleare sunt ilegale.
Întrebată dacă ar dori să transmită un mesaj celor doi lideri, Fihn a declarat pentru agenţia Reuters că: „Armele nucleare sunt ilegale. Ameninţarea cu folosirea de arme nucleare este ilegală. Posesia de arme nucleare, dezvoltarea de arme nucleare, sunt ilegale, şi ar trebui oprite”, citează Mediafax.
„Alegerea preşedintelui Donald Trump i-a făcut pe mulţi oameni să simtă un disconfort la ideea că el poate, de unul singur, să autorizeze arme nucleare”, a declarat directoarea ICAN, suedeza Beatrice Fihn, într-o conferinţă de presă la Geneva, potrivit Agerpres.
Ea a criticat şi faptul că noul lider american a arătat că ‘nu îi ascultă’ întotdeauna pe experţi.
„Dacă va simţiţi inconfortabil la ideea că Donald Trump ar putea avea arme nucleare (…), atunci trebuie să vă simţiţi inconfortabil la ideea însăşi a armelor nucleare”, care „nu aduc securitatea şi stabilitatea”, a comentat reprezentanta Campaniei.
„Nicio ţară serioasă în materie de principii umanitare nu ar trebui să întreprindă astfel de activităţi” nucleare, a adăugat ea, chemând la dialog părţile în conflict în probleme nucleare.
„Negocierile au demonstrat că pot fi eficace”, a mai spus Beatrice Fihn, lansând un apel la susţinerea acordului privind programul nuclear iranian, cu atât mai mult cu cât „Iranul se conformează acordului”.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a salutat vineri atribuirea Premiului Nobel pentru Pace 2017 Campaniei internaţionale pentru abolirea armelor nucleare ICAN, cu care Uniunea Europeană împărtăşeşte obiectivul ”unei lumi debarasate de arme nucleare”, relatează AFP.
”E bine că vedem Premiul Nobel 2017 acordat ICAN. Împărtăşim un angajament solid pentru a ajunge la obiectivul unei lumi debarasate de arme nucleare”, a reacţionat Mogherini pe contul său pe Twitter.
Organizația ICAN a primit Premiul Nobel pentru Pace într-un moment în care problemele nucleare ale Iranului şi Coreii de Nord sunt în centrul unor tensiuni internaţionale puternice.
Campania Internaţională pentru Interzicerea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, I CAN) este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale care a avut un rol major în negocierea Tratatului ONU privind Interzicerea Armelor Nucleare, acord adoptat de 122 de ţări din întreaga lume, cu excepţia principalelor ţări care deja deţin arme atomice, adică SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa.