Secretarul de stat Antony Blinken a avertizat privind o posibilă invazie a Azerbaidjanului în Armenia. Cu toate acestea, oficialul american s-a declarat însă încrezător în privința discuțiilor diplomatice.
SUA sunt îngrijorate de o invazie a Armeniei
Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat săptămâna trecută, în prezența unui grup restrâns de legislatori, că departamentul său urmărește posibilitatea ca Azerbaidjanul să invadeze în curând Armenia, potrivit a două persoane familiarizate cu discuția.
Președintele azer Ilham Aliyev a cerut anterior Armeniei să deschidă un „coridor” de-a lungul graniței sale sudice, care să lege Azerbaidjanul continental de o exclavă care se învecinează cu Turcia și Iranul. Aliyev a amenințat că va rezolva problema „prin forță”.
În cadrul unei convorbiri telefonice din 3 octombrie, legislatorii l-au presat pe Blinken cu privire la posibile măsuri împotriva lui Aliyev ca răspuns la invazia țării sale în regiunea Nagorno-Karabah în septembrie, transmite Politico, citând cele două surse.
Blinken a răspuns că Departamentul de Stat analizează căile de a trage la răspundere Azerbaidjanul și că nu intenționează să reînnoiască o derogare de lungă durată care permite SUA să ofere asistență militară Baku. El a adăugat că statul a văzut posibilitatea ca Azerbaidjanul să invadeze sudul Armeniei în următoarele săptămâni.
Antony Blinken s-a declarat încrezător în rezultatul discuțiilor diplomatice
Cu toate acestea, Antony Blinken și-a exprimat încrederea în ceea ce privește discuțiile diplomatice în curs de desfășurare între Armenia și Azerbaidjan în fața legislatorilor democrați, printre care se numără și reprezentanții Nancy Pelosi și Anna Eshoo din California, și Frank Pallone din New Jersey.
Într-o declarație, Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze convorbirea, dar a subliniat angajamentul departamentului față de „suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei” și față de rezolvarea conflictului prin „discuții directe”.
Decizia de a amâna reînnoirea derogării este, de asemenea, revelatoare. În fiecare an, începând din 2002, SUA a emis derogarea, permițându-i să ocolească o prevedere a Freedom Support Act care interzice SUA să ofere asistență militară Azerbaidjanului, având în vedere disputele teritoriale în curs cu Armenia.
Derogarea a expirat în iunie, iar statul nu a oferit anterior nicio explicație cu privire la motivul pentru care nu a solicitat încă o reînnoire.
Anterior, într-o declarație din 20 septembrie, Blinken s-a declarat „profund îngrijorat de acțiunile militare ale Azerbaidjanului” și a declarat că „utilizarea forței pentru a rezolva disputele este inacceptabilă”.