Situația la Erevan a început să se agite încă din dimineața zilei de 1 martie. Un grup de protestatari care cer demisia lui Nikol Pașinyan și anularea mitingului pentru susținerea sa, miting anunțat chiar de acesta pentru această zi, a dat năvală în corpul 3 al clădirii guvernului. Apoi protestatarii a trecut în stradă un a continuat să scandeze apelul: „Fără Nikol”. Niște tineri au intrat în clădirea administrației Raionului Central al capitalei armene, unde au organizat un miting la care au făcut apel la cetățeni să nu participe la acțiunea organizată de Pașinyan. Dar principalele acțiuni erau planificate pentru seara: pentru premier și împotriva acestuia, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Luni, 1 martie, Luni, Nikol Pașinyan a prezidat ședința Consiliului de Securitate al țării, la care președintele și șeful Statului-Major General nu au venit. Consiliul de Securitatea făcut apel la președinte să semneze decretul privind demiterea șefului Statului-Major General. Președintele nu a făcut acest lucru și a spus că Pașinyan s-a îmbolnăvit și s-a dus să-l viziteze. Despre toate acestea a informat serviciul de presă prezidențial, care a subliniat că se conduce în acțiunile sale după lege. 

Să explicăm: potrivit punctului 2 din articolul 155 al Constituției Armeniei, „principalele direcții ale politicii în domeniul apărării sunt stabilite de Consiliul de Securitate al țării. Ministrul apărării realizează conducerea Forțelor Armate în cadrul acestor direcții principale”. În același timp, la punctul 3 din același articol se arată că „persoana oficială militară supremă a Forțelor Armate este șeful Statului – Major General, care, la propunerea prim-ministrului, este numit de președintele republicii pe un termen stabilit de lege”. În Constituție nu există niciun fel de prevederi referitoare la faptul că Consiliul de Securitate participă la numirea șefului Statului-Major General sau poate face apeluri care limitează dreptul președintelui de a pune sub semnul îndoielii constituționalitatea propunerilor prim-ministrului privind demiterea șefului Statului – Major General.

Armenia nu îl mai vrea

Pe 28 februarie, Nikol Pașinyan a încercat să schimbe macazul dinspre propria persoană în direcția președintelui. Susținătorii premierului i-a propus lui Armen Sarkisyan să-l îndepărteze din funcție pe șeful statului. Însă lozinca „Jos președintele” nu a găsit sprijin la cetățenii Armeniei și cu atât mia mult la militari. 

„Nu aveți atât de multe voturi pentru a-l îndepărta pe președinte din funcție. De ce agitați spiritele?”, a scris pe șeful fracțiunii parlamentare a partidului ‘Svetlaya Armenia’ (Luminoasa Armenie), Edmon Marukyan, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook, comentând declarația deputatului blocului de guvernământ ‘Inițiativa mea’, Vaagn Ovakimyan, referitoare la existența unor motive pentru îndepărtarea din funcție a președintelui”. 

„În realitate, tema demiterii președintelui republicii , pe care autoritățile au dat-o astăzi pe față, este un nou spectacol. Ele îl amenință pe președinte cu faptul că acesta nu s-a adresat Curții Constituționale. Nu aveți destule voturi pentru a-l îndepărta pe președinte din funcție. Dar dacă v-ați hotărât, încercați”, a propus Marukyan. 

Serviciul de presă prezidențial a făcut în legătură cu situația creată o declarație specială în care se remarcă faptul că „președintele nu reprezintă interesele vreunei forțe politice, nu este ‘alb’ sau ‘negru’, și în acest sens orice speculații sunt inacceptabile”. 

Hotărârile imparițiale duc la interese

„Faptul că președintele Armeniei a returnat cu obiecții proiectul de decret prezentat a devenit subiectul unor speculații inacceptabile și a avut parte de o reacție disproporționată. În acest sens, noi subliniem încă o dată că președintele republicii își exercită funcțiile numai prin intermediul prerogativelor stabilite de Constituție, iar hotărârile imparțiale le ia conducându-se exclusiv după interesele naționale și generale de stat”, a explicat serviciul de presă al șefului statului. 

În declarație se subliniază, de asemenea, că președintele republicii a returnat proiectul de decret privind eliberarea din funcție a șefului Statului-Major General al Forțelor Armate ale Armeniei, Onik Hasparyan, cu propriile obiecții, exercitându-și prerogativele prevăzute în alineatul 2 al articolului 139 din Constituție.

„Justificările de neacceptare a obiecțiilor președintelui au fost trimise la administrația prezidențială în seara zilei de 28 februarie și au fost vizate în prima zi lucrătoare după această lună, pe 1 martie. Președintele își va exprima poziția cu privire la proiectul de decret în conformitate cu alineatul 2 al articolului 139 din Constituție și în termenele stabilite de legislație”, a menționat serviciul de presă al președintelui.

Reamintim faptul că anterior Statul-Major General a făcut o declarație prin care solicita demisia prim-ministrului Nikol Pașinyan și a guvernului său. După aceasta, Pașinyan a declarat că a luat hotărârea privind demiterea șefului Statului-Major General, Onik Hasparyan, pe care a trimis-o președintelui Armen Sarkisyan. Ultimul nu a semnat-o și a returnat-o premierului. Pașinyan a trimis-o președintelui pentru a doua oară. În termen de trei zile președintele trebuie ori să o  semneze, ori să trimită documentul la Curtea Constituțională, care va lua o hotărâre în termen de 10 zile de la înaintarea declarației.

Generalii în retragere sunt de partea sa

În fiecare zi la declarația Statului-Major General se alătură generali în retragere. Prin urmare, fostul adjunct al șefului Statului-Major General al Forțelor Armate ale Republicii Armenia, general – locotenent Aykaz Bagmanyan, a declarat pentru mass-media de la Erevan: „Nu cred că Forțele Armate nu au reflentat la această declarație. Consider că ele au luat o hotărâre serioasă la care mă alătur și o susțin. Liderul învins al țării nu poate rămâne în postul său, pe data de 10 noiembrie ar fi trebuit să-și dea demisia. Acum el vrea să repete acel ‘1 martie’, așa cum a fost în 2008 – schimburi de focuri, mașini în flăcări ș.a.m.d.” În 2008 la Erevan opoziția a luat poziție împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale la care, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, a învins Serj Sargsyan, dar a pierdut fostul președinte Levon Ter-Petrosyan. Pe 1 martie, la locul enenimentelor s-a deplasat Nikol Pașinyan, membru al staff-ului electoral al lui Levon Ter-Petrosyan, care a făcut apel la protestatari să nu se împrăștie, să rămână în Piața Myasnikyan și să construiască baricade. 

În urma ciocnirii dintre poliție și demonstranți care se baricadaseră în piață, și-au pierdut viața zece persoane și au fost rănite peste 200.

Comentând afirmația referitoare la faptul că declarația Statului Major General a Forțelor Armate ale Republicii Armenia reprezintă, de fapt, un amestec în procesele politice interne, generalul Bagmanyan a menționat: „Vă imaginați despre ce este vorba: au fost cedate șapte raioane, precum și Hargut (în urma războiului din Karabah – n. „Nezavisimaia gazeta”). Atunci când nu se iau hotărâri  corecte, conducerea armatei asigură securitatea țării”.

Bagmanyan consideră că și poliția, și Consiliul de Securitate Națională au destulă voință ca să nu respecte ordinele lui Pașinyan. El a mai spus că Onik Gasparyan este un ofițer foarte titrat, nu întâmplător este șeful Statului – Major General. 

„Șeful fracțiunii ‘Luminoasa Armenie’, Edmon Marukyan, i-a propus lui Nikol Pașinyan să retragă proiectul decretului privind demiterea șefului Statului-Major General din aparatul președintelui, să nu se atingă de conducerea Statului-Major General, de șefii Corpului Armatei a 5-a și de armată, în general. Pe Facebook, Marukyan a promis: „Ca răspuns, semnăm orice memorandum referitor la faptul că, în cazul demisiei primului ministru, noi nu vom candida și nu vom propune pe nimeni ca să fie dizolvat parlamentul și toți să meargă la alegeri”. După cum a declarat Marukyan, noul guvern va hotărâ dacă șeful și șeful-adjunct al Statului- Major General vor rămâne.

Dar Pașinyan a ales o altă cale: și-a adunat susținători. În ciuda faptului că în oraș puteau începe ciocnirile celor care sunt pentru armată și celor care sunt pentru prim-ministru. Seara, și unii și alții au organizat mitinguri în centrul Erevanului. Pașinyan încercat să se justifice pentru declarația că complexele de rachetă rusești „Iskander” care au fost transferate Forțelor Armate ale Armeniei s-au dovedit nefuncționale, lucru ce a provocat indignarea Statului -Major General. Pașinyan spus că a fost informat greșit despre armele rusești. Armata nu a acceptat această scuză.