Mai exact, este vorba despre Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall AG. Potrivit acelorași surse, complotul a fost parte a unei serii de planuri ale Rusiei de a asasina directori din industria de apărare din întreaga Europă care susțineau eforturile de război ale Ucrainei.
Iar complotul pentru a-l asasina pe Papperger ar fi fost cel mai bine pus la punct dintre toate.
Guvernul rus ar fi încercat să îl asasineze pe Armin Papperger
Când oficialii americani au aflat despre complot, au informat Germania, iar serviciile lor de securitate au reușit să îl protejeze pe Papperger și să împiedice planul rușilor. Un oficial guvernamental german de rang înalt a confirmat că Berlinul a fost avertizat de SUA cu privire la complot, notează CNN.
De mai bine de șase luni, Rusia desfășoară o campanie extinsă de sabotaje în Europa, în principal prin intermediari locali. Ea a recrutat amatori locali pentru diverse acțiuni, de la incendierea depozitelor de arme destinate Ucrainei până la acte minore de vandalism – toate având ca scop blocarea fluxului de arme din Occident către Ucraina și subminarea sprijinului public pentru Kiev. Informațiile care indică intenția Rusiei de a asasina cetățeni privați au demonstrat oficialilor occidentali cât de departe este dispusă să meargă Moscova într-un război clandestin pe care îl poartă în Occident.
Armin Papperger, pe care Nicolae Ciucă l-a întâlnit săptămâna trecută după ce Rheinmetall a achiziționat fabrica Automecanica Mureș, a fost o țintă evidentă pentru ruși: compania sa este cel mai mare și cel mai de succes producător german de proiectile de artilerie de 155 mm, care au devenit arma decisivă în războiul de uzură din Ucraina.
În săptămânile următoare, compania va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina, un efort care îngrijorează în mod serios Rusia, conform unei surse bine informate.
După câștigurile obținute la începutul acestui an, eforturile de război ale Moscovei au stagnat din nou, pe fondul consolidării apărării ucrainene și a pierderilor semnificative de personal.
În Europa de Est, există temeri privind un conflict armat
Seria de comploturi ruse, până acum necunoscute, contribuie la înțelegerea avertismentelor tot mai ferme din partea oficialilor NATO cu privire la gravitatea campaniei de sabotaj, care, conform unor oficiali de rang înalt, amenință să escaladeze până la un conflict armat în Europa de Est.
„Vedem sabotaje, vedem comploturi de asasinat, vedem incendii provocate. Vedem lucruri care au un cost în vieţi omeneşti”, a declarat marţi reporterilor un oficial NATO de rang înalt.
„Cred cu tărie că asistăm la o campanie de activităţi secrete de sabotaj din partea Rusiei care au consecinţe strategice”, a adăugat el.
Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă a refuzat să ofere comentarii cu privire la existența complotului rusesc și a avertismentului transmis către Germania. Cu toate acestea, Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a NSC, a declarat:
„Intensificarea campaniei de subversiune a Rusiei este un lucru pe care îl luăm extrem de în serios şi asupra căruia ne-am concentrat intens în ultimele câteva luni. Statele Unite au discutat această problemă cu aliaţii noştri din NATO şi lucrăm activ împreună pentru a expune şi a întrerupe aceste activităţi”.
„De asemenea, am fost clari că acţiunile Rusiei nu vor descuraja aliaţii să continue să sprijine Ucraina”, a adăugat aceasta.
Ambasada Germaniei la Washington nu a dorit să ofere comentarii. CNN a solicitat un punct de vedere și de la Ambasada Rusiei la Washington. Oliver Hoffman, purtătorul de cuvânt al Rheinmetall, a refuzat, de asemenea, să ofere comentarii.
„Măsurile necesare sunt întotdeauna luate în consultare regulată cu autorităţile de securitate”, a declarat el.