SUA și-a folosit veto-ul pentru a bloca un plan de armistițiu în Consiliul de Securitate ONU. Decizia Statelor Unite a fost luată în contextul în care administrația Joe Biden își continuă eforturile pentru un armistițiu durabil între Israel și Hamas. Cum argumentează oficialii americani această acțiune și care a fost reacția Hamas?
SUA blochează un plan de armistițiu în Gaza. Matthew Miller explică decizia
SUA a spus „Nu” la ONU pentru un armistițiu în Gaza. Washingtonul a continuat să depună eforturi pentru un armistițiu trainic între Israel și grupul Hamas.
Administrația a explicat că motivul blocării unui proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate ONU a fost neîndeplinirea condițiilor pentru eliberarea tuturor ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza. Această acțiune a fost întâmpinată cu critici puternice de către Mahmoud Abbas, liderul Autorității Palestiniene.
Matthew Miller, reprezentantul Departamentului de Stat de la Washington, a furnizat detalii suplimentare în cadrul unei conferințe de presă.
„Am transmis clar că nu vrem doar un armistițiu temporar, vrem o oprire durabilă a ostilităților, prin care să se asigure că sunt protejați civilii palestinieni, că le oferim asistență umanitară și că atacurile din 7 octombrie nu se vor repeta.
Acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am opus rezoluțiilor de la ONU, nu doar astăzi, ci și în trecut. Noi considerăm că un armistițiu necondiționat este doar în beneficiul Hamas”, a afirmat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.
Marți, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite și-au utilizat dreptul de veto pentru a bloca un proiect de rezoluție prezentat de Algeria. Acesta propunea instituirea imediată a unui armistițiu între Israel și gruparea Hamas.
Potrivit unor informații furnizate de surse diplomatice, Statele Unite pregătesc un proiect de rezoluție distinct în cadrul căruia sunt incluse propuneri pentru un armistițiu de scurtă durată, eliberarea ostaticilor și intensificarea ajutorului umanitar acordat civililor din Gaza.
Se dorește eliberarea tuturor ostaticilor
Matthew Miller susține că SUA vrea un armistițiu durabil. Totodată, se dorește și eliberarea tuturor ostaticilor.
„Asupra unui armistițiu imediat, noi am avut dezacorduri cu o serie de state din regiune de ceva timp.
Dar acest lucru nu ne-a oprit să avem interacțiuni constructive asupra modalităților de oprire a acestui conflict și nu doar pentru oprire, ci pentru o oprire durabilă, într-un mod care să asigure că violențele la care am asistat pe 7 octombrie, moartea și distrugerea care afectează această regine de atât de mult timp să nu continue, să obținem în sfârșit un acord de pace durabilă.
În pofida diferențelor de opinie despre această rezoluție ONU, continuăm contactele pentru a găsi un drum de avansare și pentru a rezolva problemele referitoare la stabilirea păcii și securității pe termen lung în regiune”a declarat Miller.
Tot el a explicat și planurile SUA cu privire propria variantă de armistițiu temporar.
„Încercăm să obținem de ceva timp un armistițiu temporar în schimbul eliberării ostaticilor, este esențial să obținem aceste lucruri, continuăm să ne concentrăm asupra acestui lucru.
Încercăm să obținem un armistițiu temporar, o puteți numi pauză în confruntări sau cum preferați, pentru a obține eliberarea ostaticilor. Vrem să eliberăm toți ostaticii, nu doar unii dintre ei”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
John Kirby nu crede că este momentul pentru un armistițiu general
Într-un comentariu distinct, John Kirby, responsabilul pentru Comunicare Strategică din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a subliniat că nu este oportuna un armistițiu extins deoarece ar consolida poziția Hamas.
Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene, a exprimat o dezaprobare puternică față de decizia Statelor Unite de a bloca propunerea de rezoluție a Algeriei.
„Acțiunea SUA este o nouă undă verde acordată ocupației israeliene pentru continuarea agresiunii împotriva poporului palestinian din Fâșia Gaza și pentru lansarea atacului criminal în Rafah”, a acuzat Mahmoud Abbas.
Marți, Qatarul, care facilitează dialogul între gruparea respectivă și Israel, a făcut cunoscut faptul că grupul islamist palestinian a început să furnizeze medicamente pentru cei peste 100 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza.
Ismail Haniyeh, conducătorul din cadrul biroului politic al Hamas, va călători la Cairo pentru a revitaliza discuțiile privind un acord de eliberare a ostaticilor în cadrul unui armistițiu.
Se pregătește o intensificare a operațiunilor militare în orașul Rafah de către forțele armate israeliene. Totuși, premierul Benjamin Netanyahu a subliniat că aceste acțiuni vor fi demarate numai după ce vor fi stabilite rute sigure de evacuare pentru civili.
Numărul victimelor din Fâșia Gaza ca urmare a bombardamentelor israeliene a crescut la 29.092 de decese și 69.028 de răniți.
Hamas critică SUA, considerând veto-ul o „undă verde” pentru masacru
Gruparea palestiniană a reacționat marți seară la veto-ul american. Hamas consideră că acesta oferă Israelului ocazia de a comite mai multe „masacre” în Gaza, conform rapoartelor AFP.
„Poziţia americană este undă verde pentru ca ocupaţia (israeliană) să comită mai multe masacre (…)
Acest lucru nu va face decât să crească suferinţa poporului nostru”, a a precizat Hamas, într-un comunicat.
Statele Unite și-au folosit dreptul lor de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a bloca un armistițiu umanitar imediat în conflictul dintre Israel și gruparea respectivă.