Grupul de contact, constituit din reprezentanţi ucraineni, ruşi şi ai OSCE au negociat la Minsk cu rebelii separatişti, în paralel cu discuţiile între Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko.
Primul punct al acordului, al cărui text a fost dat publicităţii de către Kremlin, vizează încetarea focului care urmează să intre în vigoare începând cu 15 februarie la miezul nopţii – 14 februarie, 21:00 GMT, 23 ora României, a indicat Putin, într-o conferinţă de presă, înainte de a-şi pune haina şi a părăsi sala de negocieri din Palatul Independenţei din Minsk, ceea ce a sugerat sfârşitul negocierilor.
Al doilea punct al documentului semnat impune retragerea părţilor beligerante şi a armamentului greu, pentru a permite crearea unei zone-tampon cu o lăţime între 50 şi 70 de kilometri, faţă de 30 km, aşa cum prevedeau acordurile de pace de la Minsk din 19 septembrie.
Taberele beligerante trebuie să părăsească această zonă-tampon demilitarizată şi să-şi retragă armamentul greu în termen de 14 zile, a explicat preşedintele Poroşenko.
Ucrainenii trebuie să se retragă de la actuala linie a frontului, în timp ce rebelii urmează să se retragă în spatele liniei stabilită anterior în septembrie. Aceasta din urmă a evoluat în funcţie de victoriile militare ale rebelilor din ultimele luni, ceea ce explică o mai mare lăţime a zonei-tampon.
„Grupul de contact a semnat un document pe care noi l-am pregătit într-o mare tensiune”, a afirmat Petro Poroşenko, o informaţie confirmată de preşedintele rus Vladimir Putin care a invocat „un acord privind esenţialul” la care s-a ajuns la convorbirile prelungite între şefii de stat rus, ucrainean şi francez şi cancelarul german.
„Toate problemele au fost abordate în acest text ce a fost semnat de Grupul de contact şi separatişti”, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, într-o declaraţie comună cu Angela Merkel.
Acest acord reprezintă o „speranţă serioasă chiar dacă totul nu a fost dus până la capăt”, a spus preşedintele Hollande, care a invocat o „rezolvare politică globală”.