Conform lui Tolontan, Arpad Paszkany ar fi adunat în conturi 6 mlioane de euro și, cu tot cu TVA, mai are de strîns încă aproape 10 milioane. Pentru afaceristul clujean, afacerea drepturilor s-a transformat din lovitura vieții în lovitura de măciucă pentru fotbalul românesc.
"Dacă patronul lui CFR nu face rost de sumă într-o lună și jumătate, e probabil să rezilieze contractul, fără vreo penalizare", scrie Tolontan
Ce avere are Arpad Paszkany
Conform ediției din acest an a CAPITAL TOP 300 Cei mai bogați români, afaceristul clujean are o avere estimată între 38 și 40 de milioane de euro. Paszkany se afla la jumătatea clasamentului celor mai bogați români, în scădere cu 38 de poziții. În ultimul an, businessul controlat de Paszkany s-a diminuat cu peste 5 milioane de euro.
În acest an, Arpad Paszkany a renunţat la acţiunile pe care le deţinea la CFR Cluj, echipa cu cea mai puternică ascensiune din fotbalul românesc în ultimii 10 ani. Omul de afaceri a declarat că a cedat participaţia unui grup de firme, fără să încaseze niciun ban, dar cu promisiunea că formaţia va fi susţinută financiar în continuare.
Tot anul acesta, Arpad Paszkany a ieşit şi din industria de televiziune, retrăgându-se din acţionariatul posturilor Look TV şi Transilvania Live. El mai controlează însă afaceri în imobiliare, consultanţă în inginerie, informatică.
Scandal de 170 de milioane de euro în Liga 1
În primăvara acestui an, CAPITAL.RO scria că modul misterios şi netransparent în care LPF a cedat drepturile de difuzare a meciurilor din prima divizie către o firmă malteză a stârnit curiozitatea tuturor şi a pus în circulaţie numeroase zvonuri .
În noiembrie 2013, Dumitru Dragomir, pe atunci proaspăt debarcat din funcţia de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), dezvăluia că, împreună cu noul preşedinte Gino Iorgulescu, avusese o discuţie interesantă cu Adrian Sârbu, care era interesat de achiziţia drepturilor de televizare pentru Liga 1 şi „avea un proiect“. Dragomir mai spunea atunci, potrivit paginademedia.ro, că LPF urma să primescă 34 de milioane de euro pe an pentru drepturile de difuzare, dar nu de la Sârbu, „ci din altă parte, dintr-o societate comunitară cu bani mulți, care dă garanții“. Câteva luni mai târziu (coincidenţă ori nu, anunţul a fost făcut exact în ziua în care s-a pronunţat sentinţa în Dosarul Transferurilor), LPF anunţa că a semnat un partneriat cu o companie din UE având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1.
„În baza acestui parteneriat, LPF va încasa în următoarele cinci sezoane competiţionale, în mod necondiţionat, o sumă anuală netă egală cu valoarea sumelor anuale încasate din cedarea drepturilor de difuzare primite de LPF în sezoanele competiţionale 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014. La această sumă se va adăuga suma de 1.000.000 de euro net anual în situaţia în care LPF va organiza «Cupa Ligii», precum şi 20% din veniturile nete din publicitate realizate de posturile TV cu ocazia transmiterii, în direct, a jocurilor.“ Cu alte cuvinte, LPF ar urma să încaseze de la misteriosul partener (care între timp s-a dovedit a fi compania malteză Intel Sky Broadcast) minimum 33,6 milioane de euro pe an (sau aproape 170 de milioane de euro pentru cei cinci ani de contract, cu TVA inclus). O sumă extrem de apropiată de cea anunţată de Dragomir cu patru luni mai devreme.
În primele zile ale scandalului din luna martie a acestui an, în scenă a apărut numele finanţatorului CFR Cluj Arpad Paszkany, care a dezvăluit că meciurile din Liga 1 ar putea fi difuzate de posturile sale TV, Transilvania Live şi Look TV. El a afirmat că va vinde cele două televiziuni investitorilor ruşi care se află în spatele firmei malteze, lucru confirmat recent de Olga Zakimatova, administratorul Intel Sky Broadcast. Însă, conform unui jurnalist sportiv, Paszkany ar fi de fapt beneficiarul final al Intel Sky şi toate tranzacţiile care vor avea loc vor fi doar de formă.