Cei care au avut bani au optat, in general, pentru alte destinatii decat litoralul romanesc, Grecia si Turcia fiind zone frecventate de romani. Chiar daca fata de alti ani Turcia nu a mai avut afluxul de altadata, castigate nu au fost statiunile dintre Constanta si Vama Veche, unde au venit mai putini turisti decat anul trecut. Exceptand Neptun, cu un grad de ocupare de 95%, media pentru celelalte statiuni se situeaza la aproximativ 50%. Costinesti, localitatea in care altadata accesul persoanelor peste 30 ani era strict interzis, are acum 60% locuri goale. Ar fi fost si mai pustiu, daca Ministerul Educatiei Nationale nu ar fi oferit aici locuri gratuite studentilor bursieri, cei care au avut bilet in aceasta perioada fiind 1.150. Pe langa acestia, la Costinesti se afla acum doar 900 de alti turisti. „Am lucrat preponderent cu studentii, pana cand piata studenteasca s-a dus de-a dura. In anii trecuti, 60% din clientii nostri erau studenti.
Acum, acestia nu mai reprezinta nici 15%. Totusi per total, cererea pentru litoral a fost neasteptat de buna, in prezent avand ocupate 85% din locuri”, afirma Adrian Gheorghiu, proprietarul agentiei Girueta. Totusi, este mai putin decat anul trecut, asa cum au confirmat si sefii serviciilor de cazare din majoritatea statiunilor de pe litoral. Tinerii nu mai au bani sa mearga la mare, iar cei care au, merg in Neptun, Olimp sau Jupiter, unde hotelurile arata mai omeneste.
Cea mai aglomerata statiune ramane Neptun, unde la sfarsitul saptamanii trecute venisera 13.500 turisti, dintre care straini doar 600, „mai putini decat anul trecut”, dupa cum ne-a spus Elena Atanasiu, sef serviciu cazare la dispeceratul din Neptun. Turistii din afara vin in special pentru tratamentele oferite de unele hoteluri romanesti (de exemplu, Doina) la preturi mai bune decat in alte parti. Contractarile se fac prin agentii straine, majoritatea germane, care lucreaza de ani de zile cu operatorii autohtoni.
In perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii iulie si prima jumatate a lui august, pretul sejurului la un hotel de doua stele sare de 1.700.000 lei/ persoana, daca se asigura pensiune completa, si depaseste 1.000.000 lei/ persoana, daca nu se asigura nici o masa. La un hotel de trei stele, tarifele sunt piperate: pentru perioada amintita, se situeaza intre 2.700.000 si 3.500.000 lei, la hoteluri precum Amfiteatru (Neptun), Majestic, Orfeu, Bucuresti, Amiral (Mamaia). Hotelurile de trei stele au camere dotate cu grup sanitar propriu, TV color (cablu), telefon, frigider si, cele mai multe dispun de bar, restaurant, terasa, parcare proprie si piscina.
Elevii nu chiulesc
din taberele la munte
Catre munte s-au indreptat mai mult elevi, aflati in taberele scolare. De exemplu, la Busteni au ajuns in perioada in curs 500 de elevi, fiind ocupata intreaga capacitate de cazare. Cat priveste hotelul Silva si cele sapte vile administrate de Carpatours, acestea au clienti doar in proportie de 85%, mai exact sunt 341 turisti, fata de 435 locuri existente.
Conform statisticilor Autoritatii Nationale pentru Turism, pentru luna iunie, gradul de ocupare a fost de 39% in Sinaia si de 35% in Predeal. Mai multi au preferat statiunile balneoclimaterice, media fiind de 50%. Cea mai mare inghesuiala s-a inregistrat la Govora – 82%, urmata de Covasna – 72% si Slanic Moldova – 69%. Explicatia ar putea consta in faptul ca in aceste statiuni se ofera bilete prin sindicate. Chiar daca lumea nu se omoara dupa bai termale si diverse ape cu efecte benefice, intre un concediu pentru care se plateste doar 40-60% din costul biletului si a sta acasa toata vara, multi se decid pentru prima varianta.
O alegere inedita se dovedeste a fi Delta Dunarii. Agentia Simpaturism a investit 1.200.000 USD in constructia unui complex hotelier care cuprinde un hotel de trei stele, o pensiune (doua stele) si un ponton plutitor (o stea). Complexul Cormoran, situat in zona Murighiol, dispune de toate facilitatile necesare (piscina, sala de fitness, sauna etc.) si de baza de agrement proprie, cu salupe, precum si de statie de epurare a apelor menajere, astfel ca acestea nu sunt deversate direct in Dunare. Amatorii trebuie sa-si rezerve locuri cu cateva saptamani inainte.
Celor cu posibilitati financiare mici nu le ramane altceva decat sa-si puna cortul in rucsac si sa porneasca la drum.
Arsi de soare, turistii prefera litoralul in locul cabanelor
22 iulie 1999, 12:00
Ultima modificare în 22 iulie 1999, 15:00
Cei care au avut bani au optat, in general, pentru alte destinatii decat litoralul romanesc, Grecia si Turcia fiind zone frecventate de romani. Chiar daca fata de alti ani Turcia nu a mai avut afluxul de altadata, castigate nu au fost statiunile dintre Constanta si Vama Veche, unde au venit mai putini turisti decat anul trecut. Exceptand Neptun, cu un grad de ocupare de 95%, media pentru celelalte statiuni se situeaza la aproximativ 50%. Costinesti, localitatea in care altadata accesul persoanel
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Arma secreta a fiscului: casele de marcat
- Serviciile – sectorul cel mai rentabil
- Akmaya nu se lasa taxata
- Legea tichetelor de masa ii motiveaza pe angajati, dar nu si pe conducatorii lor
- Economia este pe mana evaluatorilor
- Chiriasii straini valoreaza 72.000 dolari anual
- Inchirierea garsonierelor aduce un profit de 100% in sapte ani
- Seful de gara din Pielesti
- Sindicatele nu mai fac legea la metrou
- Drumetiile cu cortul cer bugete serioase