Americanii si canadienii, deopotriva, isi iau o marja de pret pentru a acoperi anumite nerealizari de contract. Totul trebuie sa fie clar, comensurabil, eficient si se cauta eliminarea tuturor greutatilor de iceput. Desi acorda mare atentie organizarii si punctualitatii, la primele itilniri sunt neprotocolari si joviali. Manifesta aspecte de egalitarism i relatiile sef-subordonat, au o cultura generala redusa, sunt orgoliosi – deviza „eu sunt cel mai bun” fiindu-le proprie –, pretuiesc realizarile importante, isi asuma riscuri mai mari decit altii si agreeaza contractele sumare sau itelegerile de tipul „gentleman agreement”.
Abordarea afacerii seamana cu un joc de squash, punind accentul pe rapiditate si eficienta. De la partenerul de afaceri ii intereseaza doar motivatiile acestuia i legatura cu tranzactia respectiva, fiindca sectiile economice si reprezentantele comerciale din teritoriu le furnizeaza permanent informatii despre perspectivele dezvoltarii economiei tarii respective.
Actiunile de protocol sunt destinse, iar stilul de vorbire adoptat este liber, neprotocolar, aidoma vestimentatiei nonconformiste, chiar extravagante. Uneori, organizeaza itilniri la mari restaurante, vizind obosirea sau idatorarea partenerului prin vizite la baruri sau sexy-cluburi. in virtutea unui mandat flexibil, nord-americanii adopta deciziile cu rapiditate si isi pot asuma riscuri mari, fiindca isi evalueza global partenerul, si nu dupa rezultatul fiecarei tranzactii. Accepta si solutii de compromis si, spre deosebire de alti parteneri, considera ca factorul financiar este elementul esential pentru succesul i negocieri.
Parlez-vouz franA