Afaceri profitabile nu prea se mai fac pe bursa, din imobiliare sau dezvoltand business-uri proprii, ci investind in …arta.
In Romania, investitiile in lucrari de arta, realizate de pictori celebri sau de unii cu potential, reprezinta un business de succes, ce poate aduce profituri intre 50% si 100%, pe termen scurt (un an), iar pe termen lung, ajungand la cresteri foarte mari, in functie de lucrare. Ca in orice domeniu, este nevoie de cunostinte in domeniu sau de un consilier.
Piata romaneasca in acest domeniu se afla la inceput si inca nu au fost inregistrate pierderi, ca urmare a unei astfel de investitie, ci doar castiguri, atat pe termen lung, cat si scurt. De asemenea, preturile tablourilor in Romania sunt foarte mici in comparatie cu alte state, ceea ce inseamna ca se pot face afaceri foarte bune cu sume care variaza intre 100 de euro si cateva zeci de mii de euro. „O lucrare de Petrascu, vanduta in 2002 cu 3.000 de dolari, ar putea fi vanduta astazi usor cu 30.000 de dolari”, a explicat Luminita Ghildus, directorul casei de licitatii Goldart.
Luminita Ghildus a explicat ca orice investitie in arta este, de fapt, o afacere. „Cand suma este mai mare, si atentia cumparatorului in privinta autenticitatii si calitatii operei este mai mare, iar posibilitatea de recuperare si inmultire a banilor este mai mare”, a explicat ea.
Pe de alta parte, Bucur-Mihail Papagheorghiu, asociat casa de licitatii Alis, considera ca pentru a avea un business in acest domeniu ai nevoie de investitii mai consistente, 10.000 de euro reprezentand o suma rezonabila pentru un „start-up”.
Cele mai cautate obiecte de arta sunt tablourile semnate de pictori romani valoroşi, precum Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Samuel Mutzner si Eustatiu Stoenescu.
In 2008, jucatori din domeniu spun ca nu au scazut vanzarile ca valoare, ci doar ca volum, romanii fiind interesati de lucrurile de calitate. Pe de alta parte, criza financiara si-a facut prezenta si-n unele case de licitatii, vanzarile inregistrand scaderi in perioada iunie – septembrie 2008.
In Romania, cele mai vandute sunt picturile vechi romanesti. Bijuteriile sau alte obiecte de arta nu se vand decat daca au ceva deosebit.
Mai multe delatii despre afacerile cu tablouri si exemple concrete, aflati in filmul de mai jos.
Luminita Ghildus, director casa de licitatii Goldart