Comisia de Schimburi si Valori Mobiliare din SUA (The Securities and Exchange Comission – S.E.C.) a dat in judecata compania Arthur Andersen, acuzand-o de frauda. Este primul proces de acest tip deschis contra uneia dintre cele cinci mari companii de audit din lume (asa-numitele big-five), in ultimii zece ani. Andersen a acceptat fara riposte sentinta, care o obliga la 7 milioane de dolari penalizare, cea mai mare amenda impusa vreodata unei firme de contabilitate, relateaza cotidianul New York Times.
Compania a fost data in judecata pentru certificarea de rapoarte financiare false la societatea Waste Management Inc., cea mai mare firma de salubrizare, care a ajuns la cifra de 1,43 miliarde de dolari castig in 1998, o valoare apreciata de Comisia americana ca fiind cea mai mare in istoria Statelor Unite.
S.E.C. a declarat ca avea cunostinta de faptul ca Andersen exagera profiturile companiei Waste Management inca de la inceputul anilor 90 si ca a recomandat in mod repetat firmei sa-si corecteze cifrele. Waste Manegement a promis masuri de reforma – unele dintre ele nu au fost respectate -, dar a refuzat sa reduca profitul, asa cum compania de audit ii recomandase, conform S.E.C., citata de New York Times.
An de an, Andersen si-a pus semnatura pe bilanturile anuale ale Waste Management, certificand ca acestea sunt conforme regulilor de contabilitate.
Comisia americana a mai declarat ca a fost consultat la acea vreme contabilul sef al firmei, Richard Measelle, care insa a fost de parere ca Waste Management nu trebuie fortata sa-si corecteze profiturile. Totusi, Comisia nu a formulat acuzatii impotriva lui.
„Arthur Andersen si partenerii sai au tradat increderea actionarilor Waste Management si a investitorilor”, a acuzat Richard H. Walker, directorul Comisiei S.E.C., citat de publicatia new-yorkeza. „Date fiind pozitia partenerilor, durata si gravitatea proastei conduceri a auditului, firma este responsabila pentru false rapoarte de audit”, a adaugat Walker.
Comisia a initiat actiune in instanta si impotriva a trei parteneri ai companiei Arthur Andersen, implicati in audit, care au fost obligati sa plateasca amenzi intre 30.000 – 50.000 de dolari si au fost exclusi de la activitatea de audit pentru o perioada de pana la cinci ani.
Actiunile in instanta ale Comisiei SUA se vor o lectie pentru cele cinci mari firme de contabilitate, care trebuie sa stie ca in cazuri atat de evidente, intreaga firma va fi raspunzatoare, daca auditorii certifica rapoarte financiare fals intocmite. Procesele au fost interpretate de analisti ca o actiune de „trezire” a celor cinci firme de contabilitate, un avertisment facut in special pentru contabilii aflati in pozitii de conducere, consultati in cazurile dificile.
Terry E. Hatchett, managing partener pentru America de Nord la Arthur Andersen, a declarat pentru New York Times: „Aceasta sentinta permite firmei sa inchida un capitol dificil din istoria ei si a partenerilor sai si sa mearga mai departe. Sunt lectii importante de invatat de catre toti cei implicati in operatiuni financiare. Presiunile managementului ca rezultatele sa fie pe masura asteptarilor sunt mai mari intr-o piata in care capitalul si informatia se schimba instantaneu”.
Precedenta acuzatie de frauda a Comisiei de Schimburi si Valori Mobiliare impotriva unei mari companii de contabilitate fusese formulata in 1985, vizand Price Waterhouse, un predecesor al PricewaterhouseCoopers. Actiunea a fost inaintata in instanta in legatura cu auditul efectuat la societatea AM International in 1980. Instanta federala a respins acuzatiile in 1992, pe motiv ca regulile contabilitatii sunt complexe, iar Comisia nu a dovedit ca firma a actionat contra acestora.
Arthur Andersen In Romania
Arthur Andersen si-a deschis reprezentanta in Romania in 1993, iar in aprilie 1994 a fost inregistrata ca societate comerciala.
In prezent, in birourile din Bucuresti lucreaza peste150 de persoane (130 specialisti contabili, noua manageri si trei parteneri – top management).
Clienti reprezentativi din Romania: SNP Petrom, Conel, BRD, TAROM, BCR, Banca Transilvania, RGAB.
Clienti internationali ai Andersen Romania: AGIP, Alcatel Business Systems Romania, British Airways, Central European Media Enterprises (Media Pro International Group), Colgate Palmolive Romania, Daewoo Bank, Kraft Jacobs Suchard, Mol RPP, Quadrant-Amroq Bottling (distributor Pepsi Cola), Reuters, Romanian-Turkish Bank, SantA