Taylor Swift îi depășește pe Sir Paul McCartney și Lionel Richie

Prin nominalizarea la Premiile Grammy 2024 a hitului său Anti-Hero, Taylor Swift devine prima compozitoare care obține șapte nominalizări la categoria cântecul anului, depășindu-i pe Sir Paul McCartney și Lionel Richie, care au câte șase nominalizări, scrie BBC.

De asemenea, ea este nominalizată la categoriile albumul și înregistrarea anului alături de Olivia Rodrigo, Miley Cyrus și SZA. Lana Del Rey și Dua Lipa se numără printre ceilalți nominalizați pentru cântecul anului. Billie Eilish, Jon Batiste și SZA au fost, de asemenea, menționate la această categorie.

Mențiunea pentru albumul anului pentru Midnights este a șasea nominalizare a lui Swift la această categorie – și o egalează pe Barbra Streisand în ceea ce privește cele mai multe nominalizări pentru o artistă. Dacă va câștiga, ea va deveni prima artistă care va câștiga de patru ori albumul anului.

Anul acesta a fost însă mai greu pentru artiști să ajungă pe lista scurtă a premiilor Grammy din cauza noilor reguli. Organizatorii au redus numărul de nominalizări disponibile în fiecare categorie de la zece la opt.

Ediția din acest an a Premiilor Grammy va avea loc pe 4 februarie, la Los Angeles, iar gazdele show-ului nu au fost încă anunțate.

Artiștii nominalizați pentru cel mai bun debutant

Producătorul britanic de muzică dance și electronică Fred Again se numără printre nominalizații pentru cel mai bun artist debutant. El este însoțit în această categorie de Gracie Abrams, Ice Spice, Jelly Roll, Coco Jones, Noah Kahan, Victoria Monet și War and Treaty.

Rapperul și cântărețul american Jelly Roll sunt în industrie încă din 2005, dar a reușit să se impună abia la începutul acestui an cu Need A Favor. Dacă artistul în vârstă de 38 de ani va câștiga premiul, va deveni cea mai în vârstă persoană desemnată cel mai bun artist debutant – Sheryl Crow deține în prezent recordul, după ce l-a obținut la 33 de ani.

Cyrus, Rodrigo, Swift, SZA, Batiste, Boygenius, Eilish și Monet sunt și ei pe lista scurtă pentru discul anului.

Aproape aceiași artiști și la nominalizările pentru albumul anului

Cântecul anului este diferit de înregistrarea anului – primul recunoaște compozitorii și realizările în materie de compoziție, în timp ce al doilea se referă la procesul tehnic de înregistrare – luând în considerare producția, ingineria și performanța.

Mulți dintre aceiași artiști sunt nominalizați pentru albumul anului, Swift, SZA, Rodrigo, Batiste, Boygenius și Cyrus fiind toți pe listă alături de Janelle Monae și Lana Del Rey.

Nominalizările la Premiile Grammy 2024 au fost anunțate vineri, cântăreața și compozitoarea SZA fiind în frunte, cu nouă nominalizări în total. Ea a fost aleasă la categoriile cel mai bun album R&B progresiv și cea mai bună interpretare R&B.

Lana Del Rey nu a mai câștigat niciodată un Grammy până acum – dar este recunoscută în acest an la cinci categorii, printre care cel mai bun album de muzică alternativă și cea mai bună interpretare de muzică alternativă.

Alte nominalizări notabile la Premiile Grammy 2024

Starul country Morgan Wallen a primit doar o singură nominalizare la categoria cel mai bun cântec country, dar nu a pătruns în niciuna dintre cele mai importante.

Single-ul său „Last Night” a fost pe primul loc în topurile americane timp de 16 săptămâni, piesa reușind performanța de a fi primul cântec country al unui artist solo masculin care ajunge pe primul loc în ultimii 42 de ani.

De asemenea, Doja Cat nu a intrat în niciuna dintre marile categorii – primind nominalizări pentru cântecul său Attention în listele pentru cea mai bună interpretare rap melodic și cel mai bun cântec rap.