Pictorii vor avea propriul lor minicartier de case, cu ateliere la parter si cu dormitoare la mansarda, in zona de nord a Capitalei. Ansamblul de locuinte va cuprinde 56 de case individuale si fiecare din acestea va dispune de un teren de 200-250 mp. „In vecinatatea acestora se va construi si un hotel, care va avea amenajata o galerie de arta si un restaurant, care sa deserveasca familiile artistilor”, afirma Zamfir Dumitrescu, presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, care a propus acest proiect.
Casele sunt constructii usoare, realizate pe structura de lemn, cu peretii exteriori izolati cu vata minerala si ferestre cu geam termopan. Artistii isi pot alege unul din cele doua modele de casa: unul cu o suprafata desfasurata utila mai mare, de 99 mp, iar celalalt de 84 mp. In ceea ce priveste costurile caselor exista trei variante de achizitionare, in functie de cati bani dispun viitorii proprietari, conform afirmatiilor domnului Zamfir Dumitrescu.
Cei care vor sa fie proprietari deplini pe casa si pe terenul aferent ei trebuie sa scoata din buzunar intre 40.000 si 45.000 dolari, pentru modelul mai mic si intre 43.000 si 48.000, pentru modelul mai mare. Daca beneficiarul plateste doar casa, fara teren, pretul va cuprins intre 15.000 si 18.000 euro, urmand ca pentru acesta apoi sa plateasca lunar chirie sau o taxa de concesiune catre proprietarul terenului (Compania Nationala a Imprimeriilor Coresi SA). In cea de-a treia varianta de achizitie, exista posibilitatea de a se cumpara casa in rate, pe o perioada de 10 ani, cu un avans de 5.000 euro.
„Avem inscrisi vreo 193 de artisti plastici si 147 dintre acestia au optat pentru varianta mai ieftina, cumpararea doar a casei si plata in rate. Un punct nevralgic, care-i nelinisteste este cum vor fi triati, pentru ca sunt doar 56 de unitati locative. Noi visasem la un proiect mai amplu si mai generos, un cartier care sa cuprinda mult mai multe case, unde sa locuiasca alaturi de artisti plastici si muzicieni, compozitori, scriitori, astfel incat sa cream o zona culturala, care ar fi putut deveni un subiect de turism cultural. Ne-am lovit de imposibilitatea achizitionarii unui teren atat de mare. Acest prim proiect este unul de pornire si vom repeta experienta acestuia. Am fost deja contactati de primaria sectorului 3, purtam discutii si oferta aceasta avem speranta ca va acoperi toate cererile”, declara Zamfir Dumitrescu. Astfel de case ar putea fi construite si la Iasi.
In ceea ce priveste oferta de case, dincolo de facilitatile de plata, exista doua aspecte: casele sunt ieftine ca pret de constructie (aproximativ 150-200 USD/mp util, cu finisaje medii, dotate fiecare cu centrala termica proprie, parchet si ferestre cu geam termopan); in varianta cu tot cu teren, nu mai este o afacere foarte buna, tinand cont ca pretul terenului, de aproximativ 100 dolari/mp este dublu fata de cel de pe piata libera in zona (de maximum 50 USD/mp) si este situat langa o fabrica.
Dorinta de a fi vecini cu intelectuali ce au aceleasi preocupari profesionale este posibil sa compenseze insa acest neajuns.
Proiect „Orasul Artistilor”
Amplasament: strada Baiculesti, sector 1 Bucuresti, langa Combinatul Artistilor Plastici
Teren construibil: 22.000 mp
Numar de case: 56
Suprafata construita a unei case: intre 84 si 99 mp
Suprafata de teren pentru o casa: intre 200 si 250 mp
Preturile caselor: intre 15.000 si 18.000 euro, numai pentru constructie sau intre 40.000 si 48.000 dolari, cu tot cu teren.
Antreprenor: proprietarul terenului, Compania Nationala a Imprimeriilor Coresi SA
Parteneri: Uniunea Artistilor Plastici, care asigura gestionarea cererilor, Ministerul Culturii si Cultelor si Primaria Sectorului 1, care va suporta costurile infrastructurii – realizarea cailor de acces, racorduri la apa curenta, gaze etc.