Nu folosi spray-uri nazale care conțin pseudoefedrină

Agenția de medicamente din Franța le transmite consumatorilor să aleagă să nu mai folosescă spray-uri nazale care conțin pseudoefedrină. Acestea sunt printre cele mai des întâlnite decongestionante nazale.

Conținutul de pseudoefedrină le transformă într-un real risc pentru consumatori. În urma utilizării acestui spray, persoanele pot înregistra un risc mai mare de accident vascular cerebral sau atac de cord.

„Mesajul este clar. Nu le folosiți. Nu merită să riscăm să avem un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”, a fost mesajul transmis de Christelle Ratignier-Carbonneil, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța, citat de televiziunea FranceInfo.

ANSM a mai transmis și o listă cu exemple de medicamente care conțin această substanță. Printre ele amintim Actifed Rhume, Doliruhm Paracetamol și Pseudoefedrine și Humex Rhume. Unele dintre ele pot fi găsite pe piață chiar și fără prescripție medicală, sau sub formă de tablete orale.

Companiile farmaceutice din Marea Britanie pun în vânzare medicamente care conțin pseudoefedrină sub brandurile Sudafed, Galpseud, Boots Decongestat și Care Decongestant.

Specialiștii au și explicat efectul acestei substanțe periculoase. Ea are un efect de îngustare a vaselor de sânge din nas, de aceea este utilă în decongestia nazală. Totuși, ea poate îngusta și vasele de sânge din alte părți ale corpului. Acest lucru poate declanșa simptome grave precum creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Specialiștii francezi recomandă o alternativă

Specialiștii francezi spun că se pot obține rezultate similare prin umezirea nasului cu spray cu apă sărată. Totodată, oamenilor li se recomandă și să se odihnească noaptea într-o poziție cu capul ridicat. Este recomandat și consumul de lichide și aerisirea camerelor de locuit.

ANSM dorește ca medicamentele care au în componență pseudoefedrină să nu mai fie comercializate în farmacii.

Acesta este un lucru care va fi obținut cu greu, dar fiind că o mare parte a tratamentelor pentru răceală conțin pseudoefedrină. În exces, ele pot provoca mari probleme de sănătate, mai ales pentru persoanele care suferă de boli cronice, precum cele de inimă.

De obicei, pastilele care se vând fără prescripție medicală conțin aproximativ 30 de mg de pseudoefedrină în fiecare comprimat. Prin urmare, consumul a patru astfel de comprimate este echivalentul dozei zilnice recomandate.

„Pseudoefedrina este un excitant al sistemului nervos central, la început dă o senzație de euforie. E un efect amfetamic…m-am simțit foarte bine, am avut de o dată energie, inclusiv în combuinația cu ibuprofenul pot avea efecte pe sistemul cardiovascular.

Ibuprofenul are efect direct pe sânge, risc de hemoragii, iar pseudoefedrina la nivelul cardiac, ceea ce poate duce la puls accelerat. Simptome pe care le resimte imediat un pacient, dar se poate ajunge până la atac vascular”, a declarat pe acest subiect Beatrice Speteanu, potrivit Pro TV.