Un sortiment de somon afumat a fost retras din magazine din București și Ilfov din cauza prezenţei bacteriei Listeriei monocytogenes, potrivit unui anunţ publicat luni de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Alertă alimentară
”Va informăm că Biocorner, ca urmare a notificării primite din partea producătorului BURREN SMOKEHOUSE, a inițiat retragerea de la comercializare și de la client a articolului menționat mai jos.
În cazul in care ați cumpărat produsul respectiv, va rugam sa nu îl consumați și să îl returnați în magazinele Biocorner până la data de 28.02.022, urmând sa primiți contravaloarea lui.
Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente cauzate de acest incident, potrivit ANSVSA.
Listeria monocytogenes este reponsabilă pentru apariţia listeriozei, o infecție care poate avea consecințe nedorite asupra sănătății în special a femeilor gravide, copiilor mici, persoanelor în vârstă sau cele cu un sistem imunitar scăzut. Persoanele care au consumat acest lot de produs și care prezintă febră, dureri musculare, diaree sunt rugate să consulte medicul și sa raporteze acest consum.
Lista magazinelor Biocorner
Magazin Biocorner Dorobanți, Str. George Călinescu nr 4, Sector 1, București;
Magazin Biocorner Jolie Ville, Str. Erou Iancu Nicolae nr 103, Voluntari, Ilfov;
Magazin Biocorner Corbeanca, Șoseaua Unirii nr 240, Corbeanca, Ilfov.
Nereguli grave în industria alimentară
Amenzi de aproape un milion de lei au fost aplicate în luna decembrie 2021 de către ANSVSA. Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat atunci 156 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 983.600 de lei şi 27 de avertismente pentru deficienţe minore. Aceste amenzi s-au dat în cadrul controalelor efectuate în luna decembrie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au arătat că verificările au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, al altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
În cursul lunii decembrie 2021, au fost efectuate 10.549 de controale în unităţile din industria agroalimentară din Bucureşti şi din ţară.
În urma controalelor au fost constatate o serie de disfuncţionalităţi, dintre care: neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie (neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar); neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor.
Controale la unităţile de depozitare a legumelor și fructelor
„În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2021, urmărindu-se conformitatea produselor alimentarea, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente.
De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente şi de pe suprafeţe/ ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară”, au arătat reprezentanţii ANSVSA.