Salvadore Candido: Prima mea vizita in Romania a fost in 1998, atunci cand cautam oportunitati de investitii in domeniul privatizarii bancilor. Am venit pur si simplu pentru a face afaceri, nefiind pregatit pentru altceva. Sederea la Bucuresti chiar a fost interesanta. Stiam ca postul de sef al acestei filiale urma sa devina liber si am inceput sa ma gandesc ca este un loc interesant din toate punctele de vedere. Oricum, nu am avut curaj sa ii spun sotiei mele despre aceasta idee. Dar odata ce mi s-a oferit slujba, mi-am facut curaj si am strans consiliul de familie. Bineinteles ca toata lumea a parut surprinsa. Bucuresti este, in definitiv, o mare schimbare fata de Londra, dar, in final, m-au incurajat si ne-am hotarat sa venim aici.

Capital: Ce parere aveti despre oamenii de afaceri romani ? Respecta ei reteta investitorilor occidentali ?
Salvadore Candido: In cei patru ani de cand fac afaceri in Romania, am observat o schimbare radicala in modul de gandire al oamenilor de afaceri de aici. Acestia au devenit mult mai occidentali in gandire si se adapteaza tot mai bine la cultura de afaceri normala, as spune eu. Personal, am expermientat tot felul de probleme cu oamenii de afaceri romani, dar cum sunt un italian crescut in Marea Britanie, am reusit sa inteleg latinitatea romaneasca. Ma regasesc foare des in situatii in care ii inteleg, atat pe oamenii de afaceri romani, cat si pe investitorii straini, care vin aici si incerc sa construiesc un pod de legatura intre acestia.

Capital: Care ar fi explicatia faptului ca un investitor financiar cum este BERD este cel mai mare investitor din Romania ?
Salvadore Candido: Rolul puternic pe care BERD-ul il joaca in Romania are la baza mai multe motive. In primul rand, aceasta tara are foarte mare nevoie de finantare, pe termen lung pentru a-si construi o infrastructura, a sustine privatizarea, a restructura industria si, mai ales, pentru a incuraja sectorul privat. Cum Romania este inca privita ca o tara de risc, foarte multi investitori cauta parteneriatul cu BERD-ul pentru a imparti riscul respectiv. Prefer pe de alta parte sa cred ca strategia noastra de investitii a fost una de succes si sunt foarte mandru sa vad ca valoarea creste pe zi ce trece.

Capital: Ce face bancherul Salvatore Candido intr-o zi normala de lucru ?
Salvadore Candido: Credeti-ma, programul meu este gandit la minut. Intr-un cuvant pentru Salvatore Candido, fiecare minut conteaza. Sunt o pasare de dimineata, dar nu am nevoie de cafea ca sa ma ajute sa incep o zi de munca. Petrec foarte mult timp in tot felul de intalniri cu oameni de afaceri, cu autoritati, reprezentanti ai presei si ai institutiilor financiare internationale. In plus, calatoresc foarte mult in Romania si in afara ei, vizitand companii si participand la intruniri ale consiliilor de administratie. Oricat de incarcata ar fi ziua respectiva, gasesc intotdeauna timp sa fac ceea ce in termeni tehnici se numeste „real banking”, adica stau ore intregi si negociez tranzactii financiare.

Capital: Daca ati avea doua miliarde de dolari care ar fi afacerile in care ii investiti ?
Salvadore Candido: Daca as avea doua miliarde de dolari, ai mei, cum sunt un bancher, as cauta sa-i investesc diversificat. In Romania, de exemplu, as aloca o mare parte din aceasta suma sectorului financiar care ofera foarte multe avantaje. Ar mai fi IT-ul, industria lemnului si turismul. Cu siguranta insa ca o parte din bani i-as plasa in bond-uri guvernamentale. Sunt foarte increzator in capacitatea autoritatilor romane de a-si onora datoriile.

Capital: Un bancher poate avea viata privata ?
Salvadore Candido: Din nefericire, am foarte putin timp la dispozitie pentru hobby-uri. Cand am insa ceva timp la dispozitie, imi place sa merg la schi, sa joc tenis sau sa fac scuba dive. Sunt pasionat de zborurile cu planorul, fiind fericitul posesor al unei licente de pilot privat. Intr-o lume ideala, as locui cu familia pe o insula si as zbura cu avionul toata ziua de la munte la mare. Ma bucur ca si cei doi copii ai mei impartasesc dorinta de aventura a mea si a sotiei si cred ca din acest punct de vedere suntem o familie interesanta.

Capital: Ce mancaruri si bauturi prefera in Romania un italian care a trait in Marea Britanie?
Salvadore Candido: De obicei, nu prea beau alcool tare. Cand merg totusi la petreceri, prima mea alegere este ginul tonic. Cand sunt in Romania, dupa fiecare masa prefer un pahar de vin autohton. Chiar daca am o viata sociala foarte intensa, imi place sa merg la restaurant si cu prietenii. Daca ar fi sa ma gandesc la un restaurant cu servicii impecabile, Casa Caragiale ar fi prima mea alegere. Mai obisnuim sa mergem si la restaurantul italienesc de la World Trade Center, unde am posibilitatea sa mananc paste italienesti.     

carte de viziTa

La 38 de ani, Salvatore Candido este unul dintre cei mai tineri directori de tara ai Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Nascut in Italia, Candido este absolvent a trei universitati cu specializarea in drept, comert, finante si banci. De-a lungul carierei de aproape 15 ani, Salvatore s-a dovedit un angajat fidel a doua banci puternice: Credito Italiano si BERD. De fapt, transferul din decembrie 1990 la filiala de la Londra a Credito Italiano s-a dovedit o buna posibilitatea de intrare in „city-ul” bancar european. De aici si pana la cooptarea lui drept bancher principal in cadrul departamentului de monitorizare a afacerilor BERD din sectorul privat nu a fost decat un pas. Seful din Romania al BERD raspunde acum de cel mai mare portofoliu de investitii al bancii din Europa Centrala si de Est, cu afaceri de stat si private de peste doua miliarde de dolari.
Din 2000, Salvatore Candido este si presedintele Consiliului Investitorilor Straini.