Malta este pe locul trei în lume la vaccinare, cu 84% din populație care a primit ambele doze. De asemenea, 4,7% au primit a treia doză de vaccin. Dar oamenii au încă unele nelămuriri, pe care doresc să le clarifice. Și o pot face adresând întrebări directe oficialilor, scrie Times of Malta.
Efecte secundare după a treia doză de vaccin?
Una dintre întrebările frecvente ale oamenilor este dacă există efecte secundare după doza a treia și dacă au au apărut internări în spital după booster. Expertul maltez în sănătate publică a răspuns:
Efectele secundare ale celei de-a treia doze de vaccin sunt aceleași cu cele experimentate după primele două doze. Efectele secundare cele mai frecvente sunt cefaleea, frisoanele, febra ușoară, durerea musculară și umflarea la locul injectării, dar acestea ar trebui să dispară în 24 – 48 de ore. Nicio persoană care a primit a treia doză de vaccin nu a fost internată din cauza oricăruia dintre efectele secundare.
Se pot combina AstraZeneca şi Pfizer?
Oamenii au mai vrut să știe de ce se face a treia doză doar cu vaccinul Pfizer și dacă cineva care s-a vaccinat cu Astra-Zeneca are motive de îngrijorare după ce a primit a treia doză de la Pfizer.
A treia doză se administrează persoanelor al căror sistem imunitar nu a reușit să răspundă pe deplin dozelor inițiale. De aceea, autoritățile sanitare recomandă o doză suplimentară pentru persoanele în vârstă sau pentru cei cu riscuri de sănătate, explică expertul. S-a constatat că vaccinul pe bază de ARNmesager, adică Pfizer, este cea mai bună alegere pentru un răspuns imunitar mai bun în cazul acestor persoane, se precizează în continuarea răspunsului.
Potrivit oficialului maltez, persoanele care au primit două doze de la AstraZeneca și iau a treia doză de la Pfizer nu ar trebui să fie îngrijorate.
Imunitate în urma infecţiei sau datorită vaccinării?
Care este diferența dintre răspunsul imun obținut în urma infecției naturale și cel obținut din vaccin, este o altă întrebare la care răspunsul specialistului este următorul:
Imunitatea dată de infecția naturală cu SARS-CoV2 variază foarte mult. Acest lucru se datorează unor factori diferiți, cum ar fi vârsta și funcția sistemului imunitar. Unii oameni nu produc un răspuns imun pe termen lung, alții îl au. În plus, rezistența imunitară depinde și de gravitatea infecției. Studiile au descoperit că infecțiile severe produc un răspuns imun mai puternic și mai durabil, spre deosebire de infecția ușoară.
Recomandările științifice bazate pe dovezi și susținute de studii solide, care implică milioane de date, sunt acelea că, și după o infecție naturală cu SARS-CoV2, vaccinarea oferă un răspuns imun mai puternic și mai durabil.