Umilinţă venită dinspre Ungaria! Lovitură totală pentru români: E ungurească toată

romania ungaria harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Gheorghe Turda a răbufnit! Cântărețul îi dă replica lui Grigore Leșe, după ce acesta a spus că melodia "Așa-i românul" nu este, de fapt, românească, ci ungurească.

Gheorghe Turda a răbufnit! Cântărețul de muzică populară a lansat un nou atac la adresa colegului său de breaslă, Grigore Leșe.

Amintim că acesta a iscat un mare scandal după ce a spus că melodia patriotică „Așa-i românul” este, de fapt, ungurească.

Gheorghe Turda îi dă replica lui Grigore Leșe

Gheorghe Turda / SURSA FOTO: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Afirmațiile lui Grigore Leșe au fost contrazise și de Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș. La rândul său, Gheorghe Turda spune că nu are dreptate. Mai mult, acesta susține că nici măcar costumul lui Leșe nu este românesc, ci unguresc.

„Nu au dreptate nici Furdui și Veta Biriș, pentru că Leșe, în știința lui de conservatorism, a început să demonstreze pe note partitura muzicală. Nicio relevanță pentru publicul larg! Deci, întrebarea cine se pune este ‘Cine au venit primii în Ardeal, ungurii sau românii?’.

El poartă costum unguresc, de aceea ține cu ei. Nu are nimic românește din locul lui, nici măcar veșmintele lui. Ținuta e ungurească toată!”, a spus artistul pentru viva.ro.

Potrivit lui Gheorghe Turda, „părintele Gagea a lansat prima dată cântecul acesta, la Cenaclul Flacăra”.

„Iar eu, în 1970, când Furdui sau Veta încă nici nu se născuseră, eu eram student la Cluj. Nu era 1 Decembrie atunci, era 24 ianuarie. Era Unirea mică.

Și eu, Gheorghe Turda cu Dumitru Fărcaș, în centrul orașului Cluj, lângă statuie, după ce am cântat această piesă, am fost ‘bumbăciți’ de unguri cu bulgări de zăpadă și pietre în bulgăre. Eu cântam cu Fărcaș”, a adăugat el.

Nicolae Furdui Iancu ar fi cântat fals

Gheorghe Turda l-a atacat, de asemenea, pe Nicolae Furdui Iancu. Despre el, a spus că a înregistrat acest cântec patriotic pe un ton fals, dar nimeni nu are curajul să spună adevărul.

„Atunci s-a lansat acest cântec patriotic, nu în 1989. Acesta e adevărul. Putem face o discuție foarte importantă. Și Veta cu Furdui au venit după mine. Eu spun adevărul. Iar el cântă și fals. Toate imprimările lui sunt cum sunt. Cântă pe lângă ton.

Mă mir că inginerul de sunet nu avea ureche muzicală. Cum să dai drumul așa o piesă care a devenit atât de cunoscută în acest fel? Cum să o dai cântată fals? Numai eu spun treaba asta, ceilalți nu au curaj să spună. Dar eu spun adevărul”, a spus artistul.

Grigore Leșe, de șapte ori repetent la conservator

SURSA FOTO: Facebook, Grigore Leșe

Cântărețul de muzică populară a concluzionat că melodia „Așa-i românul” este românească. Acesta mai făcut o remarcă acidă vizavi de Grigore Leșe. Mai exact, a afirmat despre colegul său de breaslă că la conservator, a rămas repetent de șapte ori, pentru că lipsea de la ore.

„E melodie românească, nicidecum ungurească. Pentru că ei nu au de unde să știe, ardelenii, că e muzică ungurească. El nu știe vioara, știe doar teoria. El a rămas corigent de șapte ori la Conservator, nu o dată. De șapte ori a rămas repetent! De abia l-a trecut profesorul meu de canto.

Era rector pe atunci. Pentru că Leșe era prieten cu paharul și nu prea venea pe la ore. Și atunci a rămas repetent de șapte ori. Toată lumea știe asta! Și el face pe teoriticianul și marele dascăl. Hai să fim seroși! Să nu se pună nimeni cu Turda, că eu le spun la toți, spun adevărul. Pentru că ei le înfloresc în felul lor”, a spus Gheorghe Turda.

Grigore Leșe a iscat un scandal monstru în muzica populară

Amintim că la începutul acestei luni, Grigore Leşe a venit cu o teorie proprie despre piesa „Aşa-i românul”, frecvent intonată la evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie. El a spus că aceasta are, de fapt, origini în folclorul maghiar.

În același context, Grigore Leşe a mai lansat o părere. El a argumentat că melodia „Noi suntem români” nu reflectă autentic muzica românească.

În cadrul emisiunii Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, artistul a fost întrebat cu privire la reprezentativitatea melodiei „Noi suntem români”. Asta, în contextul muzicii românești și al identității naționale. Mai multe puteți citi aici.