Cum reacționează Iranul după moartea lui Ebrahim Raisi
Administrația Biden urmărește îndeaproape modul în care Iranul reacționează la moartea subită a președintelui său, Ebrahim Raisi, așteptându-se ca status quo-ul regional să rămână neschimbat.
Cu toate acestea, SUA sunt precaute, deoarece o singură acuzație din partea Iranului ar putea intensifica tensiunile cu Israelul, conform raportului Politico.
Deocamdată, înalții oficiali americani nu anticipează schimbări semnificative în politicile Iranului înainte ca țara condusă de islamiști să aleagă un nou președinte, în urma accidentului aviatic în care și-au pierdut viața Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian.
Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani, rămâne autoritatea supremă a țării. Incertitudinea politică imediată se concentrează asupra celui care va fi ales următorul președinte, un proces strict controlat de liderii clericali de linie dură. O întrebare pe termen lung, pentru care Iranul este probabil mai bine pregătit, este cine va fi succesorul lui Khamenei ca lider suprem. Raisi era un potențial candidat, iar moartea sa adaugă incertitudine în privința succesiunii.
Washingtonul urmărește modul în care Iranul gestionează această criză politică și impactul asupra competiției pentru funcția de lider suprem, care ar putea depinde de starea de sănătate a lui Khamenei. Administrația Biden crede că Iranul va fi prea preocupat de problemele sale imediate pentru a face schimbări majore în politicile sale regionale, inclusiv în privința sprijinului acordat forțelor proxy care creează tensiuni în multe state arabe, Israel și Statele Unite.
„Nu mizez pe nicio schimbare de politică”, a spus un oficial de rang înalt al administrației, precum și alți cinci oficiali sub protecția anonimatului, despre intențiile Iranului după moartea lui Raisi.
SUA nu au ajutat Iranul să găsească elicopterul prăbușit
Matthew Miller, principalul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a transmis luni „condoleanțele oficiale” ale administrației pentru moartea lui Raisi și Amirabdollahian. Această declarație a ridicat semne de întrebare, având în vedere că cele două țări sunt adversare de zeci de ani.
„În timp ce Iranul își alege un nou președinte, ne reafirmăm sprijinul pentru poporul iranian și pentru lupta sa pentru drepturile omului și libertățile fundamentale”, a mai declarat Miller.
Iranul a solicitat asistența Statelor Unite pentru a găsi epava elicopterului, a declarat Miller în cadrul unei conferințe de presă desfășurate luni.
„Am spus că am fi dispuși să acordăm asistență – lucru pe care l-am face cu privire la orice guvern aflat în această situație”, a afirmat el.
„În cele din urmă, în mare parte din motive logistice, nu am fost în măsură să oferim această asistență”.
SUA se tem de acuzații din partea Iranului
Deși acum există o senzație de calm, inițial nu a fost la fel când presa de stat iraniană a raportat pentru prima dată despre presupusa moarte a lui Ebrahim Raisi. Oficialii americani au petrecut ziua de duminică așteptând cu nerăbdare actualizări despre căutarea elicopterului dispărut, întrebându-se ore în șir cum ar putea accidentul să modifice dinamica Orientului Mijlociu, notează sursa citată.
În timp ce căutările s-au prelungit aproape o jumătate de zi, oficialii americani au urmărit cu îngrijorare dacă Iranul va acuza pe cineva pentru prăbușirea elicopterului, conform a trei oficiali de rang înalt din administrație care nu au fost autorizați să discute public conversațiile interne.
Exista teama că Teheranul ar putea susține că Israelul și SUA au sabotat transportul, deși nu existau informații inițiale care să sugereze altceva decât o prăbușire cauzată de condițiile meteorologice.
Pentru o vreme, întrebarea „Așa începe Al Treilea Război Mondial?” părea legitimă, a declarat unul dintre oficiali.
Luni, în fața reporterilor, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că „Statele Unite nu au avut niciun rol în acest accident”.