Distrugerea tuturor sistemelor de artilerie și a blindatelor rusești cu ajutorul dronelor turcești Bayraktar TB2, operate de armata ucraineană, a făcut ca „întreaga lume” să își dorească să le cumpere, scrie The Grid.
Reclamă incredibilă pentru dronele turcești
Cel puțin pentru o vreme, drona de luptă Bayraktar TB2, care are o anvergură a aripilor de 12 m și poate zbura până la o înălțime de aproape 8.000 de metri, înainte de a ataca artileria și tancurile cu bombe ghidate cu laser, a ajutat la anularea superiorității militare a Rusiei.
TB2 a eliminat zeci de vehicule blindate rusești, sisteme de artilerie, șase nave și cel puțin zece sisteme de rachete, printre alte ținte.
Dincolo de succesele uimitoare de pe câmpul de luptă ale TB2, războiul din Ucraina a fost o reclamă incredibilă pentru drona produsă de o companie turcă, cu legături cu guvernul de la Ankara, fiind deținută de ginerele președintelui Erdogan. Comenzile din partea armatelor din întreaga lume s-au multiplicat în ultimele luni. TB2 a jucat un rol important și în Siria, Irak, Libia și Nagorno-Karabah. Acum, reprezintă vârful de lance al exporturilor turcești.
Dar zilele de glorie ale TB2 în conflictul din Ucraina au apus rapid. Din aprilie, când războiul s-a transformat într-unul de uzură în estul Ucrainei, rușii au creat sisteme avansate de apărare aeriană, făcând dronele TB2 mai puțin eficiente.
Ochi pe cer
În această etapă a războiului, cu dronele mai puțin capabile să efectueze lovituri, utilizarea lor principală, de ambele părți, implică recunoașterea pozițiilor inamice și identificarea țintelor care urmează să fie lovite de artilerie. Pe partea ucraineană, dronele care îndeplinesc aceste misiuni sunt o combinație de aeronave cu aripi fixe, cum ar fi modelele Bayraktar, sau cele furnizate de armata SUA, precum și versiuni modificate de drone standard.
Rol important în recăpătarea controlului asupra Insulei Șerpilor
Dronele nu sunt folosite doar pentru a urmări inamicul. Loviturile cu drone au jucat un rol important în eforturile Kievului de a obliga forțele ruse să abandoneze Insula Șerpilor. Potrivit unor rapoarte, dronele TB2 au fost folosite și ca momeală în distrugerea navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva.
De asemenea, așa-zisele drone kamikaze par să fi fost folosite împotriva mai multor ținte pe teritoriul Rusiei, inclusiv luna trecută, asupra unei rafinării din orașul Novoșakhtinsk.
Toate războaiele se duc acum cu drone
În timpul războiului împotriva terorismului, dronele au devenit un instrument de război asimetric. Americanii puteau elimina presupușii teroriști de la distanțe mari, fără a pune în pericol soldații americani. Pilotate de operatori de la mii de km distanță de țintă, dronele deveniseră simbolul capacității unei superputeri de a-și lovi dușmanii oriunde, cu riscuri minime.
Dar, după ce războiul anti-terorism s-a încheiat, SUA și alte puteri occidentale nu au mai deținut un avantaj în tehnologia dronelor. După cum au recunoscut comandanții militari americani, faptul că dronele mici, inclusiv modelele comerciale, pot fi adaptate atât de ușor și de ieftin pentru uz militar ar putea ajuta țările mai mici, grupările rebele și organizațiile teroriste să echilibreze condițiile jocului. Cel puțin 38 de țări, inclusiv Iran, Irak, Nigeria și Pakistan, au acum drone în arsenalele lor militare.