Pe data de 9 martie se sărbătoresc Sfinții 40 Mucenici. În această zi specială, gospodinele pregătesc diferite rețete de mucenici, în funcție de regiunea în care locuiesc.
În Moldova, mucenicii au forma cifrei 8 și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt de dimensiuni mici și se fierb în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă.
Iată cele mai delicioase rețete de mucenici
Mucenicii moldovenești
Pentru mucenicii moldovenești aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de făină, aproximativ 450 de mililitri de lapte, 50 de mililitri de ulei, 4 ouă, 50 de grade de drojdie proaspătă, 250 de grame de zahăr, 2 pliculețe de zahăr vaniliat, coaja rasă de la o lămâie, un vârf de lingură de sare.
În ceea ce privește siropul cu care sunt unși mucenicii veți avea nevoie de 300 de mililitri de apă, 100 de grame de zahăr, esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală. Iar pentru glazură vă trebuie doar 200 de grame de miere și 200 de grade de nucă măcinată.
Următorul pas este preparea mucenicilor. Începeți prin amestecarea ingredientelor pentru aluat până obțineți o textură densă și elastică. Aluatul obținut se lasă la crescut pentru aproximativ o oră și se modelează apoi mucenicii (de obicei, în forma cifrei 8). Se așează mucenicii direct în tava de copt, apoi se ung cu puțin lapte. Aluatul se pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 20-25 de minute.
Mucenicii din zona Munteniei, Olteniei și a Dobrogei
În aceste regiuni, mucenicii se mănâncă într-o zeamă delicioasă. Pentru a prepara zeama ai nevoie de 2 litri de apă, un vârf de lingură de sare, 150 de grame de zahăr, 300 de grame de nucă măcinată, un pliculeț de zahăr vaniliat, esență de rom, scorțișoară, coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală.
Pentru aluat ai nevoie doar de 500 de grame de făină, 250 de mililitri de apă fierbinte și un vârf de lingură de sare.
Pentru preparare se pune făina și sarea într-un vas și se adaugă apă, după care se frământă continuu până când se obține un aluat. Ulterior se taie în fâșii mici de aluat și se modelează în formă de 8. Mucenicii se lasă la uscat până a doua zi. Însă, o variantă mai simplă să îi cumpărați din comerț și doar să îi puneți la fiert.
Când sunt gata mucenicii, se pun la fiert împreună cu zahărul, sarea, nuca și mirodeniile. Se lasă pe foc 20-25 de minute, după care se adaugă scorțișoară.